Kurc: “Možemo govoriti o pobedi tek kada ceo svet bude dobio potrebne vakcine”

FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg
542

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je juče na Samitu UN o pandemiji korona virusa, da je vakcina jedini put za pobedu nad virusom.

„Možemo govoriti o pobedi tek kada ceo svet bude dobio potrebne vakcine“, poručio je on.

Izrazio je spremnost Austrije da učestvuje u akciji pomoći svuda u svetu gde je potrebna.

Kurc je ukazao da Austrija već daje aktivan doprinos preko Kovaks inicijative SZO, ali i kao članica EU, kao i bilateralnim putem.

„Više od dva miliona doza vakcina smo donirali zemljama kojima su potrebne. Pored toga pružili smo značajan doprinos u snadbevanju zemalja Zapadnog Balkana preko mehanizma EU“, objasnio je on.

Austrija će, kako je dodao, činiti sve što može da se poveća stopa vakcinisanosti u toj zemlji, kao i da deli vakcine sa drugim regionima.

Takođe je izrazio spremnost prenošenja znanja i ekspertize, pre svega u testiranju, pošto je Austrija uspostavila široku infrastrukturu za testiranje, koja ima kapacitet od dva miliona testova nedeljno.

U svom govoru je Kurc apelovao na međunarodnu saradnju.

„Trgovinska i putnička ograničenja moraju što pre biti ukinuta, kako bi obezbedili da privredni rast osete svi regioni sveta. Samo smo zajedno snažniji i brži“, naglasio je austrijski kancelar.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More