Američka FDA odobrila treću dozu Fajzer vakcine za starije od 65 godina i one koji su u većem riziku od bolesti

Foto: Tanjug/AP Photo/Rogelio V. Solis
216

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je dodatnu dozu Fajzer-Bajontek vakcine protiv korona virusa za Amerikance starije od 65 godina i građane koji su većem riziku od bolesti.

Buster doza će se davati najmanje šest meseci posle druge doze vakcine, a dozvola se odnosi na ljude koji su najpodložniji težim oblicima bolesti i na one koji su izloženi korona virusu na svojim radnim mestima, prenosi Rojters.

Savetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mogao bi danas da glasa o upotrebi treće doze vakcine, izjavio je jedan zvaničnik agencije.

Predsednik Džo Bajden najavio je u avgustu da njegova administracija namerava da ove nedelje počne davanje dodatnih doza Amerikancima starijim od 16 godina, ako dobije odobrenje FDA i CDC.

Savetnici Uprave za hranu i lekove u petak su glasali da preporučuju buster dozu Amerikancima starijim od 65 godina i onima koji imaju veći rizik od ozbiljne bolesti, ali su ubedljivom većinom odbacili inicijativu o davanju dodatne doze opštoj populaciji.

Komisija je zaključila da nema dovoljno dokaza da podrži davanje bustera starijim od 16 godina, koji su drugu dozu dobili pre najmanje šest meseci i zatražila dodatne podatke o bezbednosti.

Najviši članovi FDA su podeljeni po pitanju potrebe za buster dozom u opštoj populaciji. Direktorka agencije Dženet Vudkok zalaže se za dodatne doze, dok neki od najviših naučnika FDA tvrde da sadašnji dokazi to ne podržavaju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More