Završava se “bezbednosna faza”, ministar obrazovanja Austrije objasnio kako će dalje izgledati testiranje đaka

Foto: Pixabay/ Taken
1,672

U školama u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu u petak se završava takozvana “bezbednosna faza”, koja je predviđala tri puta nedeljno testiranje i nošenje maski izvan učionice i predviđeno je bilo da se pređe u narednu fazu korona mera u školama koje će se primenjivati na osnovu procene rizika od zaraze u svakoj austrijskoj pokrajini pojedinačno.

Ministar obrazovanja Austrije Hajnc Fasman naglasio je da će testiranje nevakcinisanih đaka biti nastavljeno.

“Kod đaka mlađih od 12 godina se ne menja ništa, oni će se i dalje testirati tri puta nedeljno. Za đake od 12 godina testiraće se oni koji nisu vakcinisani. Vakcinisani će moći dobrovoljno dalje da se testiraju “, objasnio je on.

Ove mere primenjivaće se i u Burgenlandu, pokrajini u kojoj je epidemiološka situacija od strane Krizne grupe ocenjena povoljnom, pa je moglo biti ukinuto testiranje i nošenje maski.

Međutim, vlasti u Burgenlandu, zbog blizine Beču i Donjoj Austriji odlučile su da se nastavi testiranje sa ciljem sprečavanja prelivanja talasa infekcija.

Nove mere predviđaju i da se svakog petka procenjuje epidemiološka situacija u svakoj pokrajini pojedinačno i na osnovu toga donesu određene mere..

Prema aktuelnoj situaciji u Burgenlandu je situacija niskog rizika od zaraze, ali u Beču i Donjoj Austriji srednjeg rizika.

Prema planu Ministarstva zdravlja, kod niskog rizika predviđeno je da se ukinu testovi i nošenje maski.

Kod srednjeg rizika primenjuje se dalje testiranje tri puta nedeljno i nošenje maski izvan učionice.

Pošto se Beč kreće ka situaciji visokog rizika zaraze to bi značilo uvođenje obaveznog nošenja maski i za vreme nastave u učionici za decu stariju od 14 godina.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More