“Najveće moguće stope vakcinacije doneće najviše sloboda”: Premijerka Novog Zelanda objasnila kada bi mogli da odustanu od strogog lokdauna

Foto: Tanjug/Robert Kitchin/Pool Photo via AP, File
216

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je danas da bi njena država trebalo da teži stopi vakcinacije od 90 odsto, i da bi mogla odustati od strogog lokdauna uvedenog zbog korona virusa kada se vakciniše dovoljan broj ljudi.

S obzirom da je Okland, najveći grad na Novom Zelandu, još uvek u lokdaunu, a svakodnevno se prijavljuju novi slučajevi, Ardern je poručila da će vakcinacija zameniti lokdaune kao glavno sredstvo u borbi protiv virusa, dok će vlasti izolovati samo one koji su zaraženi, prenosi agencija Rojters.

“Ako je ta stopa (vakcinacije) dovoljno visoka, moći ćemo da se odmaknemo od zaključavanja kao sredstva”, izjavila je Ardern.

Najveće moguće stope vakcinacije doneće najviše sloboda, poručila je ona.

Nakon sporog početka kampanje vakcinacije, oko 40 odsto odraslih Novozelanđana je potpuno vakcinisano, a oko 75 odsto je primilo barem jednu dozu.

Vlasti su juče prijavile 15 novih slučajeva kovida-19, koji su gotovo svi zabeleženi u Oklandu, čime se ukupan broj slučajeva u aktuelnoj epidemiji popeo na 1.123.

Novi Zeland je prošle godine eliminisao kovid i bio je uglavnom bez virusa sve dok izbijanje visoko zaraznog delta soja u avgustu nije dovelo do zatvaranja širom zemlje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More