Vremenske prilike, statistika, sujeverje: “Bild” o zanimljivostima koje mogu da utiču na izborni dan u Nemačkoj

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
51

Vremenske prilike, statistike, ali i sujeverje su stvari koje utiču na izborni dan, a tako će uticati i u nedelju na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, ističe dnevnik „Bild“.

Za nedelju se prognozira 25 stepeni i lep dan, a prema ekspertima to će značajno uticati na ponašanje birača.

Naime, kada je kišovito i hladno mnogi penzioneri, koji su pre svega glasači valdajuće CDU, ostaju kod kuće.

Kada je lepo vreme mladi radije idu u kafiće i kafane nego na glasačko mesto.

„Međutim na ovim izborima, zbog rekordnog broja glasača putem pošte, to neće tako uticati na ishod izbora“, smatra šef instituta za istraživanje javnog mnjenja „INSA“ Herman Binkert.

Rekordnom broju glasača putem pošte posebno se raduju unionisti i FDP, koje su 2017.nadprosečno veliki broj glasova dobili putem pošte.

Što se sujeverja tiče u prilog pobedi Armina Lašeta, kandidata za kancelara CDU/CSU govori činjenica da je od ujedinjenja Nemačke uvek kada je Bajern Minhen bio prvak Nemačke u fudbalu CDU pobeđivala na izborima.

Kada je Gerhard Šreder (SPD) pobedio 1998.Kajzerslautern je bio prvak Nemačke.

U korist Olafa Šolca kandidata SPD govori činjenica da je, kada su socijaldemokrate posle 16 godina sa vlasti „svrgnuli“ na izborima Helmuta Kola, svetski prvak u fudbalu bila Francuska, isto kao sada, posle 16 godina vladavine Angele Merkel.

Takođe, uvek kada je od 1998.stopa inflacije u januaru bila negativna pobeđivali su unionisti, a kada je bila na nuli ili iznad, kao što je sada slučaj, pobedila je SPD.

Zanimljivo je i da je izborni prorok u studiju televizije SWR pas Lusi predskazao da će CDU pobediti na izborima.

Međutim „Bild“ dodaje da to govori u pilog Šolca, jer je Lusi do sada uvek pogrešno proricala ishod izbora.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More