SRBIN, INŽENJER IZ BEOGRADA, idejni tvorac najveće baze podataka na svetu koje koristi svi svetski mediji

Foto: numbeo/ printscreen
615

Pomoću najveće svetske baze za statističke podatke Numbeo možete doći do odgovora na pitanje gde je život najskuplji, odnosno gde su najveći troškovi života, ali i da uporedite statističke podatke po svetskim gradovima kao što je stopa kriminala ili kvalitet zdravstvene zaštite.

Statistiku koju priređuje Numbeo koriste najpoznatiji svetski mediji, a tvorac ove jedinstvene baze podataka je inženjer iz Beograda Mladen Adamović, koji je sajt pokrenuo još 2009. godine.

Kao primer kakve se informacije mogu pronaći na sajtu Numbeo ističemo vest koju su preneli regionalni mediji da je po visini troškova života, a koji se tiču prosečnih mesečnih cena komunalnih i drugih usluga, Srbija na 32. mestu na svetu. Naši građani, u proseku, za osnovne usluge u stanu veličine 85 m2, izdvajaju 129 evra, što je otprilike isti iznos koji moraju da izdvoje i građani Južne Koreje, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

Kada je reč o ostatku regiona, u ovoj kategoriji ubedljivo najskuplja zemlja za život je Slovenija koja se na ovoj tabeli našla na petom mestu, Hrvatska je na 20. mestu, zatim slede Bosna i Hercegovina (35), Severna Makedonija (49), pa Crna Gora (50). Najskuplja zemlja na svetu po ovim parametrima je Nemačka, a među 10 najskupljih država nalaze se samo dve neevropske države, Izrael i Hongkong.

Statistika koju je priredio Numbeo, odnosi se na cene usluga kao što su struja, grejanje, voda, ali i odvoz smeća.

NAJZGODNIJI HIRURG NA SVETU JE SRBIN: Za Vasilijem žene lude, a on ima veoma jednostavan odgovor (FOTO)

– Pre više od deset godina bio sam u poziciji da kao softver inženjer biram grad u svetu gde ću da radim i tada je bio popularan sajt koji upoređuje zarade u odnosu na traženi posao. Meni je bilo potrebno i da u odnosu na izabranu destinaciju proverim i troškove života kako bi se lakše odlučio za mesto na planeti gde ću da gradim budućnost, ali tada je to bilo moguće naći samo na forumima. Upravo sam tako došao na ideju da napravim sajt Numbeo uz želju da posao razvijam u Beogradu – rekao je za portal Biznis.rs Mladen Adamović, idejni tvorac i vlasnik sajta Numbeo, koji bez obzira što je prepoznat od svetskih medija još uvek nije bio u prilici da daje intervju za domaće medije.

Iako na mesečnom nivou ima 2,4 miliona posetilaca, Adamović navodi da nema pristup nekim skupim premijum bazama podataka, koje se ručno prikupljaju, što rade pojedine svetske kompanije, ali da je Numbeo ipak u smislu internet saobraćaja najveća svetska baza podataka na svetu.

– Podatke koje mi koristimo unose posetioci sajta, samim tim ne garantujemo za njihovu validnost. Najviše posetilaca dolazi na stranice posvećene troškovima života, oko 77 odsto, a u meniju su i podaci koji se tiču stope kriminala, kvaliteta zdravstvene zaštite itd. Svi podaci unosa su transparentni, i smatramo ih relevantnim, tako da za poslednjih 12 meseci za Beograd je uneto 385 podataka, a za Zagreb 286. Od popularnosti određene teme zavisi i interesovanje posetilaca, tako da se u poslednje vreme prate podaci o zagađenosti vazduha, pa je bilo dosta posetilaca iz Tetova iz Makedonije, čije stanovnike izuzetno brine kvalitet vazduha u tom mestu – istakao je Adamović.

Najviše posetilaca na sajt dolazi preko pretraživača, gde su ključne reči „price in…“ ili „cost of living“, i više od 60 odsto njih, po statistici, nikada se ne vrati na ovu stranicu. Transparentan je i podatak da je do sada uneto 7.334.143 informacije iz 10.378 gradova, od strane 603.767 korisnika.

Kao čovek koji se odredio da biznis gradi u Srbiji, Adamović ističe da ga raduje kada se naša zemlja nalazi u vrhu po pozitivnim stvarima. Ono što je evidentno po njegovoj statističkoj bazi je da je Srbija jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi po troškovima života, što vidi kao mogućnost budućeg interesovanja državljana i iz Evropske unije u izboru mesta za život.

– Podaci sa Numbea su korišćeni u stotinak reprezentativnih svetskih medija kao što su BBC, Time, The Week, Forbes, The Economist, što je i istaknuto na ovom sajtu. Mi smo suštinski mala firma, sa samo dva zaposlena, ali svi ljudi koji imaju pristup internetu mogu da doprinesu kvalitetu podataka na Numbeo – zaključuje Adamović.

Izvor biznis.rs

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More