Digitalna kovid potvrda u Crnoj Gori izdaje se nakon druge doze vakcine, objašnjeno i za šta je ona uslov

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
185

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić izjavio je danas da se Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje nakon druge doze vakcine i da će biti odmah validna, što je jedna od novih mera vlade Crne Gore.

“Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 kvadratnih metara”, rekao je Galic, prenosi RTCG.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mere.

“Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata”, rekao je Galić.

Dozvoljava se, kako je rekao, izvodenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti poseduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Galić je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih mera rekao da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine protiv kovida, dok ih je oko 45 posto revakcinisano.

“To je dobar rezultat s obzirom na to da je godinama jačao otpor prema vakcinama u Crnoj Gori”, rekao je Galić.

Ponovio je da devet od deset preminulih kovid pacijenata nije bilo vakcinisano.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More