Vajar Bojan Mikulić – Tesla i Amfilohije izrađeni u mermeru

Bojan Mikulić, vajar, Foto: Privatna arhiva
480

Srpski genije, jedan od najvećih svetskih naučnika Nikola Tesla ima 33 srpska spomenika i biste u dvadeset država sveta, dobio je novu bistu i to od mermera. Njihov autor je vajar Bojan Mikulić iz Banja Luke i Novo Sada.

„Uradio sam preko dvadeset bisti Nikole Tesle u bronzi, ali su neke od njih nevaljali ljudi pokrali i prodali na otpadu. Zato sam odlučio da radim poprsje i glavnu srpskog genija u mermeru, jer on se ne krade i ne preprodaje. Prve dve biste koje sam uradio u mermeru otkupila je Teslina naučna fondacija iz Amerike, koja namerava da ih daruje Kraljevskom dvoru u Beogradu i Beloj kući u Vašingtonu“, otkrio nam je u poverenju vajar Bojan Mikulić.

Mikulić ima u Železari Smederevo odliven veliki spomenik Nikole Tesle, sa elektronskim uređajima u ruci, koji varniče i bacaju svetlost. Spomenik je izvajan pre par godina i čeka novog kupca. Kako nezvanično saznajemo pregovara se sa Srbima iz centralne Evrope, koji žele da ovakav spomenik srpskog genija daruju gradu Novom Sadu. Pregovori oko ovog angažmana sa spomenikom Tesle su u toku.

Tesla bista, Foto: Privatna arhiva

Vajar Mikulić je rođen u prestonici Vojvodine 1980. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Magistrirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo. Zaposlen u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci.

Kako kaže od malena je znao da će biti vajar:

“Ruke su mi stalno bile umazane glinom i plastelinom. Uvek sam nešto oblikovao, prvo životinje, konje i slonove, a potom glave moje babe i dede. Još kao student osvojio me lik Nikole Tesle, kog sam doživaljavao kao čoveka koji je stvorio našu budućnost. Prvi put mi se pre desetak godina ukazala prilika da za Teslinu naučnu fondaciju uradim bistu Nikole Tesle. Prva je postavljena u hotelu “Njujorker” u Njujorku, a potom u Frenklin institutu u Filadelfiji. U međuvremenu TNF je otkupila još 10 bisti i postavila ih širom SAD i jednu u Studenskom centru u gradu Izmiru u Turskoj”, nabraja Mikulić, koji je za TNF radio reljefe, značke, medalje i spomenik Nikole Tesle.

Bista Nikola Tesle mermer, Foto: Privatna arhiva

Kako tvrdi dr Siniša Vidaković vajar se najvećim delom svog vajarskog „kazivanja“ opredelio za funkcionalnu skulpturu, „oživljavajući“ u bronzi poznate istorijske ličnosti, najčešće iz domena kulture i nauke.

“On veruje u sebe i svoje ruke, u oko koje oštro percipira svaki detalj na liku, ali najčešće ne reprodukuje ono puko viđeno, nego pokušava da specifičnim pristupom uđe u kompeksnost same ličnosti i predstavi njenu personalnost. Iako je većina skulptura intimnog i kamernog karaktera, one mogu svojom aurom i suptilnošću, uz dobar odabir eksterijera, da sasvim korektno stoje i u otvorenom prostoru”, kaže dr Siniša Vidaković.

Svojim vajarskim delima velikana srpske kulture Mikulić na svoj način ispistuje istoriju srpskog naroda. Izvajao je relej Đorđa Šagića, prvog registrovanog Srbina koji se doselio u SAD 1814. godine.

U spomen kompleksu u Starom Brodu kod Višegrada, izvajao je potresne skulpture na Drini gde je 1942. godine od strane ustaša stradalo preko 6000 srpskih civila. Vajao je grandiozni kip mitropolita Amfilohija koji će biti postavljen u Crnoj Gori.

Mikulić pored kipa mitropolita Amfilohija, foto: Privatna arhiva

“Statua u bronzi biti visoka 4,2 metra, a zajedno sa stepeništem i postoljem deset metara. Skulptura je naručena iz Crne Gore. Radim i statuu Vasilija Ostroškog, koja će takođe biti visoka 4,2 metra i biće postavljena u Crnoj Gori, najvjerovatnije u blizini manastira Ostrog. Izradio sam i skulpturu glumca Nebojše Glogovca koja će uskoro biti postavljena u Nevesinju”, nabraja nam svoja nove dela vajar
Bojan Mikulić, suprug i otac četvoro dece.

Vajar kraj spomenika patrijarhu Pavlu, Foto: Privatna arhiva

Mitropolit Amfilohije nije prvo svešteno lice koje je Bojan vajao, plato ispred Saborne crkve na Palama krasi spomenik blaženopočivšeg patrijarha Pavla, visok dva i po metra. Mikulić je uradio i spomenik Novice Gusića, komandantu Nevesinjske brigade, koji je otkriven u novembru prošle godine.

Besplatno je uradio i bistu Jelene Trikić iz Drvara, poznate kao Majka hrabrost, jer je žrtvovala svoj život da bi rodila dete. U bronzi ovekovečio je Branka Ćopića, Ivu Andrića, Desanku Maksimović, Mihajla Pupina, Jovana Dučića.

Foto: Privatna arhiva

Kako nam otkriva, za rad na bistama potrebno mu je najmanje dve nedelje, dok spomenik radi pola godine. Skulpture vajara Bojana Mikulića trajno su postavljene u Turskoj, SAD, Srbiji i Bosni. Vajar Bojan Mikulić, dobitnik je američke nagrade Tesla spirit award.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More