Hrvatska uvodi kovid potvrde za medicinske radnike od 1. oktobra, ovo su uslovi

Foto: Pixabay/ckstockphoto
162

Hrvatska od 1. oktobra uvodi kovid potvrde za zdravstvene radnike, uslovi za dobijanje je da je osoba prebolela zarazu, da je testirana ili da je vakcinisana.

To je na konferenciji za novinare saopštio ministar zdravlja Vili Beroš i istakao da potvrde moraju da imaju svi medicinski radnici, ali i svi nemedicinski koji ulaze u bolnički krug, radi obavljanja neke druge delatnosti.

Testiranje je, kazao je, planiramo dva puta nedeljno i ona će biti besplatna, ali ne zauvek.

“Ako neko ne želi da se testira neće moći da bude na poslu i to će biti upisano u evidenciju radnog vremena i za taj izostanak neće dobiti nadoknadu”, rekao je Beroš i upozorio da će taj neko u tom slučaju napraviti problem, jer će biti potrebno obezbediti za njega zamenu.

Izostanak s posla iz tih razloga tretiraće se prema zakonu i za vreme izostanka neće dobiti zaradu.

“Bitnije je naglasiti da je čitav postupak oko kovid potvrda usmeren prema sigurnost. To nema cenu”, rekao je Beroš.

Ponovio je da će potvrde morati da imaju i nezdravstveni radnici koji u bolnički krug ulaze kao serviseri, dostavljači, pekari…

Istakao je da su najslabija karika oni koji se testiraju, jer i preboleli zarazu i vakcinisani imaju neki imunitet.

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je novinarima rekao da se još ne razmišlja o uvođenju kovid potvrda u sistem školstva.

“Imamo nešto veći broj osoba iz škola zaraženih. Svega 20 posto su školska deca. Ja ne bih rekao da su škole izvor zaraze. Što se tiče kovid potvrda u školskom sistemu, u ovom trenutku ne razmišljamo, niti planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvek otvorena”, kazao je Capak.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More