“Kada sam dobila poziv da se preselim u ŠVAJCARSKU..”, Mirjana Nešković je samohrana majka, bavi se sportom, a ima vremena i za svoje ćerke!

Plivala je ispod Alkatraza, trčala pored Golden Gejta,trenira triatlon,a radi kao kontrolor letenja, Mirjana vodi uzbudljiv život u Švajcarskoj i kaže nema SLOBODNOG VREMENA!

Foto: tim-trad-BYPMtjYMEyk-unsplash
624

Mirjana Nešković je 2014. godine odlučila da se zbog buduće dobrobiti svoje dece preseli u Abu Dabi. Iako za kontrolore leta, što je Mirjana po struci, “nema zime” ni u Srbiji, ipak je spakovala kofere i sa tadašnjim suprugom i dve male ćerke “bolji život” potraži na Bliskom istoku, tačnije u Abu Dabiju. Godinu dana kasnije se razvela, a 2018. je sa ćerkama ponovo promenila boravišnu adresu i vratila u Evropu, ovoga puta u Ženevu.

Naučila je francuski jezik, konačno dobila stalan posao i sada mirne savesti može da se posveti poslu, sportu i ćerkama. Triatlon je bio nadgradnja plivačke karijere u mladosti, a za kratak period je u ovom sportu postigla velike rezultate, piše “Blic Žena”.

– Trenirala sam plivanje kada sam bila mlada. Kada sam prestala da plivam i kada sam se se preselila u Abu Dabi zbog posla, vožnja “road bajkova” mi je bila zanimacija. Tada se javila ideja da počnem da se bavim triatlonom, godinu i po dana sam sama sebe spremala za neke olimpijske distance, a onda sam 2016. godine odlučila da se obratim za pomoć Vladimiru Saviću, jednom od naših najboljih trenera, sa kojim sam se pripremala za poludistancu 70.3, koja podrazumeva 1,9km plivanja, 90km vožnje bicikla i 21,1km trčanja – objašnjava na početku Mirjana Nešković koja će u decembru proslaviti 40. rođendan.

Prva poludistanca bila joj je, simbolično, u Beogradu 2018. godine, a nakon tamičenja u Bahreinu uspela je da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo u Nici 2019. što smatra svojim najvećim profesionalnim uspehom.

– Prilikom ulaska u vodu tokom trke sam slomila prst. Ipak, nosila sam trakicu, znak podrške deci obololeloj od raka i samo sam razmišljala:”Ako deca mogu da idu na hemoterapije, zašto onda ja ne bih mogla da nastavim”. Uspela sam da završim trku i bila sam ponosna na sebe, priseća se Mirjana.

Pored pomenutog uspeha u karijeri, Mirjana navodi da je uspela i da savlada i neke svoje izazove koje je postavila, a najveći od njih je svakako bila trka “Bekstvo iz Alkatraza”, jer, kako ističe, što je nešto izazovnije, to je više privlači.

– Tokom ovog takmičenja se sa brda Alkatraza skače u vodu i pliva ka San Francisku. Zatim trčite pored Golden Gejta, gledate u taj veličanstveni most, vetar nosi miris mora… To je bilo jedno fenomenalno i neverovatno iskustvo.

Sledeći izazov na njenoj “to do” listi bio je takozvano “Everesting” koji podrazumeva da se penjete uz planinu koju izaberete onoliko puta dok ne dosegnete nadmorsku visinu ovog najvišeg planinskog vrha na svetu. Tokom izazova smete da se odmarate, ali ne i da spavate. Mirjana je dve trćine puta uspešno savladala, a kada je trebalo da završi svoj uspon u poslednjim deonicama, počelo je nevreme koje ju je onemogućilo u tome.

– Popela sam se šest puta na planinu. Tada je počelo jako nevreme i snažan vetar. Sela sam u kola i počela da plačem jer sam želela da završim i znala sam da mogu to. Vratila sam se kući i odlučila da barem zbog sebe virtuelno završim trku pomoću “turbo trainer-a” i specijlazovanih programa. Iako su pravila bila – ili virtuelno, ili na terenu, ja sam poslednjih 3.000 metara prešla virtuelno, a zatim rezultate i fotografije nevremena, na nagovor svog trenera, ipak poslala komisiji koji su to prihvatili i pohvalili moju istrajnost i požrtvovanost – nastavlja svoju priču Mirjana Nešković, koja je na taj način postala jedna od tek 858 žena na celom svetu kojima je to pošlo za rukom.

KONAČNO SAM DOBILA STALAN POSAO, ALI SAM MORALA DA NAUČIM FRANCUSKI

Mirjana je po zanimanju kontrolor letenja i zbog prosperiteta svoje dve ćerke, 11-godišnje Nine i 9-godišnje Nore je odlučila da napusti Srbiju i karijeru započne u Abu Dabiju gde je provela četiri godine. Ostala je samohrana majka nakon razvoda od svog tadašnjeg supruga 2015. godine, a onda je 2018. godine stigla ponuda za posao u Ženevi, koju je odmah prihvatila.

– Ja sam otišla u Abu Dabi pošto sa srpskim pasošem nije tako lako da se nastanite negde u Evropi. Kada sam dobila poziv da se preselim u Švajcarsku, brzo sam prihvatila, jer ipak Srbija nam je dva sata leta. Mnogo smo bliži kući. Jedini uslov je bio da naučim francuski jezik jer će to biti jezik na kojem ću na poslu komunicirati, ali, kao što sam rekla, ja volim izazove i smatram da ako ste živi i zdravi sve možete da učinite. Tu sam konačno dobila stalan posao i mogla sam da odahnem – priča ova ponosna mama dve ćerke za koje kaže da su joj najveći oslonac i sreća u životu i da joj je često žao što njih dve nekada moraju da ispaštaju zbog njenog posla i sporta.

– Nina i Nora znaju koliko sport meni znači. One su meni najveća podrška i najsrećnija sam kada mi kažu: “Bravo mama, baš se ponosimo tobom”.

Njen život, u kojem termin “slobodno vreme” ne postoji, zahteva jako dobru organizaciju i zbog toga se trudila da svoje ćerke što pre osamostali kako bi sve moglo da funkcioniše.

– Potreban mi je dan koji će trajati 48 sati. Nekada počinjem da treniram u 5 ujutru jer treninzi nekada traju i četiri do pet sati. Ponekada moram i da pripremim ručak i večeru za dva dana unapred, ali sam jako srećna što su moje ćerke, iako još uvek male, veoma samostalne – kaže Mirjana koja je uspela da se izbori za svoje mesto u “muškom svetu” na poslu, a za kraj je rekla koji su joj najveći snovi i zacrtani ciljevi.

– Sledeći cilj mi je plasiranje na Svetsko prvenstvo Ironman 70.3 u Utahu u Sjedinjenim Državama naredne godine, zatim full Ironman 140.6 u Tunu u Švajcarskoj takođe 2022. godine, a naravno, kao i svakom triatloncu, san mi je Svetsko prvenstvo 140.6 u Konu na Havajima – završava svoju priču Mirjana, a ako uzmemo u obzir njenu upornost i borbenost, ne sumnjamo da će svoje snove i ostvariti.

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More