Predstavnički dom američkog kongresa usvojio Zakon o pravu na ABORTUS, male šanse da prođe u Senatu!

Ukoliko sudovi dozvole da zakon Teksasa ostane na snazi, očekuje se da će druge države uvesti slične mere.

Foto: maria-oswalt-g5ZI__7MwMw-unsplash
253

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o zaštiti prava žena na abortus od sve većih restrikcija u saveznim državama, poput onih u Teksasu, ali on ima male šanse da bude usvojen u Senatu.

Zakon o zaštiti ženskog zdravlja, kako je predlog nazvan, usvojen je sa 218 glasova za i 211 protiv, uglavnom po stranačkoj pripadnosti, a samo jedan demokrata, kongresmen Henri Kueljar iz Teksasa, glasao je protiv predloga, prenosi Glas Amerike.

Zakonom bi se zaštitile klinike i lekari koji vrše abortusa i sprečile mnoge restrikcije koje su republikanci usvojili u državama u kojima imaju većinu, a među kojima su i zahtevi da pre abortusa, žene moraju da odu na ultrazvuk ili obave određene testove.

Ne očekuje se da će zakon proći u Senatu u kome sedi pedeset demokrata i pedeset republikanaca, a demokratama je potrebno najmanje 10 republikanskih glasova kako bi se zakon usvojio.

Zakon je predložen posle uvođenja propisa u državi Teksas kojim se, u suštini, zabranjuje abortus posle šest nedelja trudnoće, pre nego što mnoge žene i shvate da su trudne.

Ukoliko sudovi dozvole da zakon Teksasa ostane na snazi, očekuje se da će druge države sa republikanskom većinom uvesti slične mere.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More