Katolički biskupi se izvinili zbog zlodela nad decom starosedelaca u KANADI!

Počev od 1831. godine do 1996. godine, kanadski školski internatski sitem je nasilno odvajao decu starosedelaca od svojih porodica, podvrgavajući ih izgladnjivanju i fizičkom i seksualnom zlostavljanju!

Foto: debby-hudson-sgdyBq6kheQ-unsplash
296

Konferencija katoličkih biskupa Kanade zvanično se izvinila zbog svoje uloge u ozloglašenom sistemu školskih internata, iako su to odbijali da urade godinama, i pored pritiska javnosti.

Počev od 1831. godine do 1996. godine, kanadski školski internatski sitem je nasilno odvajao decu starosedelaca od svojih porodica, podvrgavajući ih izgladnjivanju i fizičkom i seksualnom zlostavljanju, što je državna Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala “kulturnim genocidom”.

U izjavi od petka, organizacija biskupa je izrazila “duboko zaljenje” i izvinila se, zajedno sa svim katoličkim službama koje su bile uključene u rad takvih institucija.

Preživeli koji su razgovarali sa Rojtersom prisetili su se učestale gladi i samoće, uz pretnje koje su dolazile iz škole i čestu upotrebu sile.

“Potvrđujemo velike zloupotrebe koje su počinili neki članovi naše katoličke zajednice – fizičke, psihološke, emotivne, duhovne, kulturološke i seksualne”, navodi se u saopštenju kanadskih biskupa.

Oni su takođe naglasili da sa priznaju, uz žaljenje, istorijske i trenutne traume kroz koje prolaze starosedeoci.

Veliki gnev izazvala su ranija otkrića brojnih grobova dece starosedelaca na mestima gde su se nalazili školski internati širom Kanade.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More