Švajcarska odlučuje o ISTOPOLNIM BRAKOVIMA: Dve žene ili dva muškarca, to nije onako kako se DECA STVARAJU!

Sutra REFERENDM o ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Očekuje se oko 60 posto podrške, ali...

Foto: Tanjug (Michael Buholzer/Keystone via AP, File)
185

Švajcarska sutra organizuje referendum o istopolnim brakovima.

Švajcarska je odobrila istopolna građanska partnerstva 2007. godine, piše AP.

Vlada, koja je podržala referendum “Brak za sve”, saopštila je da bi se ovom odlukom istopolni partneri stavili postavili u ravnopravni položaj sa heteroseksualnim parovima dozvoljavajući im da zajedno usvajaju decu i sponzorišu supružnike državljanstvom.

Ankete sugerišu da će referendum proći sa oko 60 odsto podrške.

Švajcarska koja ima 8,5 miliona stanovnika, tradicionalno je konzervativna i u toj zemlji su tek 1990. godine žene dobile pravo glasa.

Grčka, Italija, države Andora, Monako i San Marino, takođe ne proširuju bračna prava na lezbejke i homoseksualce.

Za razliku od mnogih drugih evopskih zemalja, gde su izabrani poslanici legalizovali istopolne brakove, u Švajcarskoj glasači odlučuju o tome jer su protivnici ove ideje prikupili dovoljno potpisa za javni referendum o tom pitanju.

Referendumski proces u Švajcarskoj daje biračima direktnu reč u kreiranju politika, a većina glasa putem pošte.

“Ovo je borba koja traje 20 godina. Mislim da bi to bio korak ka modernosti”, rekao je Matijas Erhart, član Gradskog veća.

Protivnici kažu da brakove treba legalno priznati samo kada su između muškarca i žene, tvrdeći da bi proširenje institucije na istopolne partnere odsustvo očeva uvelo u zakon.

“Ako zakon bude usvojen, mi ćemo u švajcarsko građansko pravo uvesti novu instituciju, instituciju bez oca. Dve žene ili dva muškarca koji žele da zatrudne, čak i ako se vole jako, to nije onako kako se deca stvaraju”, rekao je Ives Nideger, nacionalni zakonodavac iz desničarske Švajcarske narodne partije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More