SRBIJA svetski lider u privlačenju stranih investicija: „Startap Džinom” nas uvrstio na svoju listu poželjnih tržišta!

SRBIJA PONOVO NA SVETSKOJ MAPI!

Foto: rupixen-com-Q59HmzK38eQ-unsplash
416

Od 2018. godine Srbija je svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija, a magazin “Fajnenšel Tajms” proglasio je Srbiju dva puta u poslednje tri godine za destinaciju broj jedan za privlačenje stranih investicija, kao i za zemlju koja stvara najviše radnih mesta od direktnih stranih investicija na milion stanovnika, prenosi “Blic”.

To je navedeno u ovogodišnjem izveštaju “Startap Džinoma” (Startup Genome), koji je juče predstavljen u Londonu.

Kada su u pitanju ulaganja u inovacioni i startap ekosistem, Srbija je ocenjena kao jedan od lidera u stvaranju uslova za privlačenje inostranog kapitala u ovaj sektor, a posebno u ekosistemu Beograda i Novog Sada.

Prema ovom izveštaju, razlozi za tako nešto leže u obrazovnom sistemu, operativnim troškovima i poreskim podsticajima.

Srbija je prepoznata kao jedna od najotvorenijih zemalja za inostrane startap kompanije i timove, kojima je omogućeno 70 odsto oslobađanja taksi na poreze i doprinose. Istovremeno, osnivači startap kompanija u Srbiji imaju pravo na potpuno oslobađanje svih poreza na zaradu tokom prve tri godine poslovanja.

Gejming i blokčejn

U izveštaju “Startap Džinoma” podsektori u Srbiji koji se posebno izdvajaju po svojoj razvijenosti i potencijalu su gejming i blokčejn.

Takođe, izveštaj posebno ističe nedavne rezultate naših startap kompanija u ovim oblastima.

Među istaknutim poreskim podsticajima za inovacije, prepoznato je oslobađanje poreza na prihod od intelektualne svojine proizvedene u Srbiji u iznosu od 80 odsto, zatim duplo računanje troškova istraživanja i razvoja pri poreskom obračunu, kao i poreski kredit za investicije u inovativne startap kompanije u iznosu od 30 odsto.

Srpski obrazovni sistem gradi odličnu inženjersku bazu u STEM oblastima, koja omogućava da se mladi inovatori bave novim konceptima i poslovnim modelima u vezi sa najsavremenijim tehnologijama, piše Dnevnik.

Izveštaj ističe da je programiranje uvedeno kao deo obaveznog programa od petog razreda osnovne škole, kao i da više od 35 gimnazija u Srbiji ima specijalizovana IT odeljenja koji realizuju programe za najtalentovanije učenike. Dodatno, navodi se u izveštaju, više od 80 srednjih škola u Srbiji specijalizovano je za kompjuterske nauke i elektrotehniku.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More