Holanđani na ulicama zbog kovid propusnica

Foto: Printscreen Youtube
194

Više stotina demonstranata izašlo je na ulice Haga protiveći se uvođenju korona propusnica u Holandiji, nakon što je dokaz o vakcinaciji postao obavezan za ulazak u barove, restorane, pozorišta i druga mesta.

Novi zahtev da se pokaže propusnica ili negativni test na virus korona poklopio se sa ukidanjem gotovo svih mera socijalnog distanciranja u zemlji, gde je 72 odsto stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Iako će maske za lice i dalje biti obavezne u javnom prevozu, učenici i nastavnici više neće morati da nose maske u školama, a ukinuto je i pravilo o udaljenosti od 1,5 metara u javnosti. Većina Holanđana podržava uvođenje propusnica, ali to je izazvalo kritike iz ugostiteljskog sektora.

Više od 40 odsto vlasnika barova i restorana ne planira da traži od gostiju potvrdu o vakcinaciji, saopštilo je Udruženje ugostitelja „Horeca Nederland“ pozivajući se na anketu svojih članova.

U njemu se navodi da su mnoge kompanije taj zahtev videle kao „političko oruđe“ čiji je cilj povećanje primene vakcinacije.

„To nije samo nemoguće sprovesti, već će finansijski oštetiti sektor koji se tek počinje oporavljati“, dodaje se u saopštenju udruženja.

Odluka o uvođenju propusnice izazvala je i kritike iz vlade privremenog premijera Marka Rutea.

„Ako završimo u društvu u kojem moramo da se plašimo jedni drugih ako ne pokažemo dokaze, onda zaista morate da se počešete po glavi i zapitate da li je to smer kojim želimo da idemo“, rekla je zamenik ministra za ekonomska pitanja Mona Keijzer.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More