Srbija od brojnih delegacija u UN dobila priznanje za doniranje vakcina širom sveta

FOTO: TANJUG/ STRAHINja ACIMOVIC/bs
375

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je u Njujorku održao 33 zvanična bilateralna sastanka na marginama Generalne skupštine UN i još desetak važnih susreta sa visokim zvaničnicima, izjavio je danas da su mnoge delegacije odale Srbiji priznanje za borbu sa kovidom i doniranje vakcina, kao i da su se pojedine interesovale da li od nas mogu da dobiju vakcine.

Selaković je za Tanjug rekao da je bilo interesovanja za donacije vakcina od nekih Srbiji prijateljskih država, kao i da će Beograd po tom pitanju sagledati svoje mogućnosti.

Šef srpske diplomatije je na završetku posete NJujorku, gde je boravio od 21. septembra, istakao da je bilo pravo zadovoljstvo i ponos predstavljati Srbiju.

“Mnogi od naših sagovornika iskazali su veliko interesovanje za način kako je naša drzava organizovala borbu protiv kovida 19 i ukazali na probleme koje imaju sa delom svojih stanovnika koji ne žele da se vakcinišu i da to porzouzrokuje sve veće probleme u borbi protiv kovida, ali su i iskazali i poštovanje za ono što što su predsednik Vucić i Srbija uradili, što se tiče donacija vakcina nama prijatlejskim državama u regionu, kao i našim tradicionalnim prijateljima sa azijskog i afričkog kontinenta”, rekao je Selaković.

Dodao je da je danas završio bilateralne sastanke, ali da nije završio i sve diplomatske aktivnosti u NJujorku.

“Imao sam priliku da održim 33 sastanka, od čega 28 sa ministrima spoljnih poslova, ali bilo je i desetak susreta sa drugim kolegama, ministrim spoljlnih poslova Danske, Slovačke, Poljske, Grčke, Italije…”, rekao je Selaković.

Kaže da se sastao sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom i da je na svim tim sastancima iskoristio svaku priliku da upozna kolege sa aktuelnostima vezanim za Srbiju.

Selaković napominje da sve te delegacije pozdravljaju ozbiljan i fantastičan uspeh Srbije u konsolidavanju i razvoju njene ekonomije.

Ističe da je Srbija bila na ivici ambisa po pitanju ekonomije pre samo sedam godina, a sada je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Seleković navodi da je strane predstavnike upoznao i sa poslednjim dešavnjima na KiM i principijelnoj poziciji Srbije po pitanju poštovanja međunarodnog javnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Navodi da je veliki broj zemalja potvrdio dolazak na obeležavanje 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nevrstanih 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Selaković je napomenuo da čak ni u UN na Generalnu skupštinu nije došlo puno stranih delegacije zbog sitaucije sa koronom, ali da će puno njih doći u Beograd, koji će postati jedno od najzačanijih mesta za multilateralizam i saradnju država na osnovu vrednosti upisanih u Povelju UN.

Kako je rekao, tim zemljama je stalo da njihovi predstavnici vide Srbiju koja se posle toliko decenija podiže na noge.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More