“Svako od nas ima ličnu odgovornost za brigu o svom zdravlju”: Premijer Australije ima poruku za građane

Foto: Pixabay/12019
181

Australijska država Viktorija potvrdila je danas 779 novih slučajeva infekcija korona virusa i dva smrtna slučaja, što je manji broj slučajeva u odnosu na rekordan broj prethodnog dana.

Kako navodi Rojters, premijer države Viktorije Danijel Endruz vrši pritisak na čelnike države da budu spremni na ponovo otvaranje, kada se ispune zadati ciljevi broja vakcinisanih ljudi.

Dve najnaseljenije australijske države, Viktorija i Novi Južni Vels, bore se da obuzdaju visoko zarazni delta soj, trudeći se da povećaju broj vakcinisanih na 80 odsto stanovništva, što će omogućiti zvaničnicima da ublaže stroge mere zatvaranja.

Tri četvrtine Australijanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, dok je samo polovina stanovništva u potpunosti vakcinisana.

Premijer Australije Skot Morison rekao je u intervjuu, koji je emitovan danas, da očekuje da će države otvoriti granice i ublažiti mere ograničenja nakon što se ispuni granica od 80 odsto vakcinisane populacije.

“Svako od nas ima ličnu odgovornost za brigu o svom zdravlju. Zato je važno da idemo napred”, rekao je on za program “Sunrise”.

Morison je rekao da je njegova poruka Australijancima “da bih za Božić voleo da im se vrati život. I to je u okviru dara vlade. I to je poklon koji bih voleo da im damo.”

Prema zvaničnim podacima Novog Južnog Velsa, zabeleženo je devet smrtnih slučajeva od korona virusa, dok su nove lokalno stečene infekcije pale treći dan zaredom na 961, što je najmanji dnevni broj.

“Iako smo izuzetno ohrabreni silaznim trendom koji smo videli, sa delta sojem ne možete da budete sigurni”, rekla je premijerka te države Gladis Beredžiklijan.

Sportski događaji, regionalna putovanja, pabovi, restorani, kao i druga mesta i događaji mogu da ostanu zabranjeni za nevakcinisane ljude u Australiji, sve dok čak 90 odsto odraslih ne primi dve doze vakcine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More