OVP najjača, ANTIVAKSERI ulaze u skupštinu Gornje Austrije

Foto: Tanjug/ Sven Hoppe/dpa via AP
628

Na današnjim pokrajinskim izborima u Gornjoj Austriji Narodna partija Austrije (OVP), kancelara Sebastijana Kurca odnela je pobedu, a iznenađenje je ulazak pokreta antivaksera “Ljudi, slobode, osnovna prava” (MFG) u pokrajinsku skupštinu.

Izborna mesta u Gornjoj Austriji zatvorena su u 16 časova, nakon čega su objavljene projekcija I prva ekstrapolacija glasova.

Prema projekciji OVP je pobedila sa 39 odsto glasova, na drugom mestu je Slobodarska partija (FPO) sa 20 odsto glasova, a zatim sledi Socijaldemokratska partija (SPO) sa 18 procenata, te Zeleni sa 11 odsto glasova.

Prema projekciji u pokrajinsku skupštinu bi ušli antivakseri MFG sa 6 odsto glasova.

Na osnovu prvih prebrojavanja glasova rezultat je nešto drugačiji, odnosno OVP je osvojila 36,7 odsto glasova, FPO 20,3, SPO 18,8, Zeleni 11,9 I MFG 7,2 odsto glasova.

Najveći dobitnik izbora je MFG koji je uspeo da uđe u pokrajinsku skupštinu I to sa rezultatom jasno iznad cenzusa.

OVP, iako je prva snaga u zemlji, nije uspela da ostvari željeni rezultat, a to je da osvoji više od 40 odsto glasova, koliko je imala pre prethodnih izbora.

Korupcionaška afera “Ibica” I dalje se odražava na izborne rezultate FPO, koja je izgubila 10 odsto birača.

Aktuelno stanje omogućava OVP kako nastavak koalicije sa FPO, tako I formiranje nove vlade sa SPO.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More