Tesna borba vladajućih i socijaldemokrata! Levica ulazi na mišiće

Foto: Tanjug (AP Photo/Matthias Schrader)
342

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i vladajuća CDU/CSU, prema prvim prognozama nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora, vode tesnu borbu za prvu poziciju na političkoj sceni.

Prema prognozi ARD-a na osnovu izlazne ankete, SPD i CDU/CSU su osvojile po 25 odsto glasova.

Prognoza ZDF-a ukazuje da SPD vodi sa 26 odsto glasova, a CDU/CSU sa 24 odsto.

U svakom slučaju SPD uspeo je da poboljša rezultat sa prethodnih parlamentarnih izbora za više od pet odsto, dok su unionisti izgubili skoro devet odsto birača.

Zeleni su treća politička snaga sa 15, odnosno 14,5 odsto glasova.

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) prema ARD-u osbojila je 11 odsto glasova, a prema ZDF-u 10 odsto, dok bi Slobodarska partija (FDP) prema ZDF mogla dobiti 12 odsto, a prema ARD 11 odsto glasova.

Levica „Linke“ tesno je prešla cenzus sa pet odsto glasova.

Na osnovu ovih rezultata, najveći pobednici ovih izbora su SPD i Zeleni koji su uspeli da poboljšaju prednjaši rezultat za više od pet odsto.

Aktuelne prognoze ostavljaju otvorene sve opcije za koaliciju, od velike koalicije, koja je, prema istraživanjima, najmanje omiljena u Nemačkoj, pa do semafor i „Jamajka“ koalicije.

Ukoliko ishod bude bio identičan sa prognozom, predstoji dugo formiranje nemačke vlade.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More