Politički zemljotres u Gracu – pobeda komunista!

Foto: Wikipedia
635

Na današnjim lokalnim izborima u Gracu, glavnom gradu austrijske pokrajine Štajerske, dogodio se politički zemljotres, pošto je Komunistička partija Austrije (KPO) izborila jasnu pobedu.

Prema prvim rezultatima na osnovu dela prebrojanih glasova KPO je osvojila 29 odsto glasova, i time preuzela prvo mesto u ovom gradu.

Inače KPO je samo u Gracu imala svoje odbornike, a na nivou Austrije ta stranka poslednjih decenija nije bila u stanju ni približno da dostigne cenzus.

OVP najjača, ANTIVAKSERI ulaze u skupštinu Gornje Austrije

Na drugom mestu je Narodna partija Austrije (OVP) sa 26 odsto glasova, što je za 12 odsto manje nego na izborima 2017.godine.

Na trećem mestu su Zeleni sa 17 odsto glasova, a na četvrtoj poziji je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 9,8 odsto glasova.

U gradsku skupštinu ući će još i stranka Neos.

Na osnovu ovioh rezultata Elke Kar bi mogla postati prva komunistička gradonačelnica u Austriji.

„Biti gradonačelnik nije bilo u mojim životnim planovima“, rekla je ona u prvoj reakciji i istakla da može zamisliti koaliciju sa Zelenima i SPO.

Dosadašnji gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl, koji je upravljao gradom 18 godina, rekao je da ga boli najgori rezultat koji je njegova stranka ostvarila ikada u tom gradu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More