Šta znamo o izborima u Nemačkoj do sada, dva rekorda oborena (FOTO)

Foto: Tanjug/ Britta Pedersen/dpa via AP
369

Kao što su i nagoveštavale prognoze na osnovu ispitivanja glasača, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i vladajuća CDU/CSU vode tesnu bitku za prvu poziciju na danas održanim parlamentarnim izborima.

Prema prvim preliminarnim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 24,9 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 25,6 procenata.

CDU/CSU trenutno je osvojila 24,7, odnosno 24,4 odsto glasova.

Na trećem mestu su Zeleni sa 14,8, odnosno 14,7 odsto glasova.

Zatim slede FDP sa 11,2, odnosno 11,6 odsto, i Alternativa za Nemačku (AfD) 11,3 i 10,3 odsto, prema prvim preliminarnim rezultatima nemačkih televizija ARD i ZDF.

U Bundestag ulazi još jedino levica „Linke“ sa pet odsto glasova.

Ovi rezultati ukazuju na tesnu borbu do poslednjeg prebrojanog glasa, a potom i na duge koalicione pregovore.

Inače ovi izbori su po mnogo čemu rekordni, kako po broju glasača putem pošte koji se procenjuje na više od 40 odsto, tako i po broju stranaka koje učestvuju, a ima ih 47.

Lašet: Tesna borba, unionisti žele da vode vladu

Kandidat za kancelara CDU/CSU Armin Lašet rekao je večeras da se vodi tesna borba u izbornoj noći, ali je i poručio da unionisti žele da vode novu vladu.

Foto: Tanjug/ Michael Kappeler/DPA via AP

Na početku obraćanja u izbornom štabu on je naglasio da se po prvi put posle 16 godina Angela Merkel nije kandidovala za kancelara, tako da su unionisti u izbornu trku ušli bez „bonusa“.

„Znali smo da će biti teško i da ćemo imati tesnu borbu u predizbornoj noći. Još nemamo konačne rezultate. Ali već sada možemo reći da ne možemo biti zadovoljni rezultatom“, konstatovao je Lašet.

Rekao je da u svakom sjučaju ishod glasanja stavlja Nemačku, ali i CDU/CSU, kao i sve demokratske stranke pred veliki izazov, jer je neophodno postaviti smernice za naredne godine.

„To ne može učiniti samo jedna stranka, potrebno je da prevaziđemo sve razdore i da sarađujemo. Po prvi put ćemo imati tročlanu vladu“, naglasio je on.

Rekao je da je CDU/CSU od svojih glasača dobila glas za vladu koju bi prevodila ta stranka.

„Zbog toga ćemo učiniti sve da formiramo vladu pod vodstvom CDU/CSU, jer Nemačkoj treba koalicija budućnosti, koja bi modernizovala zemlju“, naglasio je on.

SPD: Imamo mandat za formiranje vlade

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Lars Klingbajl izjavio je večeras po zatvaranju birališta na parlamentarnim izborima, da ova stranka ima mandat da formira koaliciju.

Foto: Tanjug/ Sebastian Kahnert/dpa via AP

“SPD ima mandat da formira vladu. Želimo da Olaf Šolc bude kancelar”, rekao je Klingbajl po objavljivanju prvih izlaznih anketa.

On je dodao da ankete daju prednost socijaldemokratama.

Šolc: Građani žele promenu i kancelara Olafa Šolca

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc izjavio je večeras po zatvaranju birališta na parlamentarnim izborima da građani žele promenu i da ta stranka pretenduje na kancelara.

Foto: Tanjug/ Britta Pedersen/dpa via AP

“Birači žele promenu i da novog kancelara po imenu Olaf Šolc”, rekao je Šolc pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.

On je ocenio da je izborni rezultat SPD “veliki uspeh”.

Berbok: Rezultat Zelenih fantastičan

Kandidatkinja Zelene stranke za kancelara Analena Berbok izjavila je da rezultat izlaznih anketa po kojima ta stranka osvaja oko 15 odsto glasova na parlamentarnim izborima “fantastičan”.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Matthias Schrader

“Imamo mandat za budućnost”, rekla je ona i dodala da je Nemačkoj potrebna “klimatska vlada”.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More