Preliminarni rezultati pokazuju: Bundestag će imati 735 mesta, SPD najjača stranka

Foto: Tanjug/Matthias Bein/dpa via AP
321

Bundestag će, prema preliminarnim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koje je jutros objavila Savezna izborna komisija, imati 735 mesta, a Socijal-demokatska partija će biti najjača stranka.

Socijaldemokrate će u novom sazivu nemačkog parlamenta imati 206 mandata, a na drugom mestu je koalicija Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU)sa 196 mandata.

Zeleni će imati 118 poslanika, Liberali 92, Alternativa za Nemačku 83, Levica 39, ai danska manjina jednog, prenosi Dojče vele.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i njen kandidat za kancelara Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova, dok su vladajuća koalicija CDU/CSU Angele Merkel i njen kandidat Armin Lašet “skliznuli” na istorijski minimum na saveznim izborima, sa osvojenih 24,1 odsto glasova.

Zeleni, predvođeni Analenom Berbok ostvarili su svoj najbolji rezultat, a prema prvim rezultatima su sa 14,8 odsto osvojili treće mesto, našavši se tako ispred liberala (FDP), koji su sa 11,5 odsto takođe ostvarili napredak.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) će po drugi put ući u parlament, sa osvojenih 10,3 odsto glasova, dok stranka Levica nije uspela da pređe census od 5 odsto za ulazak u parlament, osvojivši samo 4,9 odsto.

Odziv glasača na parlamentarnim izborima bio je 76,6 odsto, prenosi nemački list “Bild”.

Od 402 mesta u Bundestagu, stranci SPD je pripalo 206 poslaničkih mesta, CDU/CSU 196, Zeleni 118, FDP 92, AfD 83, Levica 39, dok će stranka ŠW imati jednog poslanika.

Stranke će sada otpočeti “istraživačke razgovore” radi formiranja koalicione vlade, pri čemu se tripartitna koalicija smatra najverovatnijom u ovom trenutku.

Najizglednija konstelacija je takozvana “semafor” zeleno-žuto-crvena koalicija sa SPD-om, Zelenima i FDP-om ili “jamajka” koalicija koju bi činili CDU/CSU, Zeleni i FDP.

I Šolc i Lašet su insistirali na tome da će formirati vladu, pri čemu je Lašet poručio da “nije uvek bio slučaj da stranka na prvom mestu obezbeđuje kancelara.”

Merkel će ostati kancelarka dok traju pregovori o koaliciji – što bi, kako se ocenjuje, mogao biti dugotrajan proces, imajući u vidu činjenicu da su nakon izbora 2017. godine, pregovori o formiranju vlade trajali tri meseca.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More