Šolc: “Glasači su bili vrlo jasni. Rekli su ko treba da formira sledeću vladu”

Foto: Tanjug/Wolfgang Kumm/dpa via AP
382

Olaf Šolc, kandidat za kancelara nemačkih Socijaldemokrata (SPD), izjavio je danas da ima mandat da vodi sledeću vladu nakon tesne pobede na izborima, dodajući da će nastojati da formira koaliciju sa Zelenima i Strankom slobodnih demokrata (FDP).

Uz aplauze u sedištu SPD-a u Berlinu, Šolc je rekao da su glasači poručili konzervativcima kancelarke Angele Merkel da je vreme da pređu u opoziciju nakon 16 godina na vlasti, prenosi agencija Rojters.

“Glasači su bili vrlo jasni. Rekli su ko treba da formira sledeću vladu”, izjavio je Šolc.

Glasači su, prema njegovim rečima, ojačali tri stranke – Socijaldemokrate, Zelene i FDP.

“To je jasan mandat koji su građani ove zemlje dali – odnosno da ove tri stranke treba da formiraju sledeću vladu”, izjavio je Šolc.

Šolc:Stranke koje nisu pobedile ne treba da formiraju vladu

Kandidat za kancelara Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Olaf Šolc, koji je odneo najviše glasova na parlamentarnim izborima, poručio je CDU/CSU i njihovom lideru Arminu Lašetu da vladu ne treba da formiraju stranke koje nisu dobile podršku građana.

„Partije koje nisu dobile podršku ne bi trebalo da pokušaju da formiraju vladu. To ih delegitimiše još pre početka“, rekao je Šolc na Glavnom odboru SPD, prenosi „Bild“.

Šolc se, pred sastanak, izjasnio za „semafor koaliciju“, koju bi njegova partija činila sa FDP i Zelenima.

On je najavio da će sa Zelenima i FDP razgovarati o formiranju „socijalno-ekološki liberalne koalicije“.

Tesni ishod parlamentarnih izbora zakomplikovao je stvari u vezi formiranja nemačke vlade, ali i doveo do zaoštravanja odnosa dve najjača političke snage SPD i CDU/CSU.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More