Šansa za sve: Nemačka traži više od milion radnika

FOTO: Pixabay
389

BERLIN – U Nemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 milion otvorenih radnih mesta zabeležen rekordni manjak radne snage, javlja Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

„U poređenju s istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mesta je porastao za 140.000“, stoji u saopštenju Instituta za istraživanje tržišta rada, koji deluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nirnberga.

„Najveći porast potražnje je zabeležen na području prerađivačke industrije ali je potražnja u sektoru uslužnih delatnosti s više od 600.000 otvorenih radnih mesta još uvek najveća“, kaže Aleksander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mesta a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000.

Najveći broj otvorenih radnih mesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%) zatim osobe bez kvalifikacije (22%) i na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Nemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj penzionera, što se pokušava da kompenzuje uvozom radne snage, prenose Seebiz.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More