U Nemačkoj u toku postizborni “koalicioni poker”

Foto: Tanjug/AP Photo/Mićael Sohn
303

U Nemačkoj je u toku “koalicioni poker” političkih stranaka, piše Dojče Vele, te objašnjava da je malo verovatno formiranje vlade koju bi predvodili Demohrišćani, a koje je porazila SPD, te da sve upućuje na zaključak da će na čelo države stupiti koalicija Socijaldemokrata (SPD), Liberala (FDP) i Zelenih, u medijima nazvana “semaforskom koalicijom”.

Kandidat SPD za kancelara Olaf Šolc, dan posle izbora za novi sastav Bundestaga započeo je izjavom da bi baš „ove tri stranke trebalo da vode sledeću vladu”, kao i da bi glavnu ulogu u tome trebalo da imaju Socijaldemokrate, prenosi Dojče Vele.

Šta znamo o izborima u Nemačkoj do sada, dva rekorda oborena (FOTO)

 

Pred početak velikog savetovanja SPD o daljim postizbornim koracima kojem će prisustvovati svi visoki funkcioneri stranke, nova gradonačelnica i premijerka grada-pokrajine Berlina Franciska Gifaj izjavila je da je SPD dobila od građana “jasan zadatak da formira vladu”.

Premijerka savezne pokrajine Meklenburga-Prednje Pomeranije Manuela Švecig, takođe iz SPD, izjavila je da bi Šolc trebalo da bude kancelar.

Kada je reč o ambicijama kandidata CDU Armina Lašeta da formira vladu uprkos porazu, Šolc je ocenio da CDU i CSU ne samo što su izgubile veliki broj glasova, već su dobile i “poruku građana da više ne treba da vladaju i da treba da postanu opozicija” što bi, kaže, trebalo da uvaže i da poslušaju zahteve birača.

Šolc je istakao da bi sada trebalo da se usvoje politički principi koje će Nemačka slediti u narednih 20 godina, a to su, kako je rekao, više poštovanja u društvu, industrijska modernizacija države i zaustavljanje klimatskih promena koje je izazvao čovek.

Generalni sekretar SPD Lars Klingbajl najavio je da će stranka sada bez odugovlačenja pozvati druge stranke na koalicione pregovore, s ciljem da se nova vlada formira pre Božića, a da se za Novu godinu naciji obrati Olaf Šolc kao novi nemački kancelar.

Predstavnici FDP i Zelenih su najavili da će održati zajednički sastanak sa ciljem da se najpre utvrdi šta ih tačno povezuje, gde su razlike i kako bi mogla da izgleda buduća saradnja.

To neće biti sasvim lak posao, jer između ove dve stranke postoje fundamentalne razlike kada je reč o klimatskim promenama i finansijskoj politici zbog čega je portparol poslaničkog kluba Liberala (FDP) u Bundestagu Konstantin Kile nazvao planirani sastanak „susretom različitih svetova”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More