Le Pen: Ako budem predsednica – referendum o migraciji, a Francuzima prioritet za socijalna davanja i radna mesta

Foto: Tanjug/ AP Photo/Jon Super
335

Liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen izjavila je danas da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Francuske na izborima 2022. godine, raspisati refernedum na kome će predložiti usvajanje drstičnih ograničenja vezenih za imigraciju.

Le Penova je na televiziji Frans 2 rekla da će na referendumu biti predloženi strogi kriterijumi za ulazak na francusku teritoriju i za sticanje francuskog državljanstva, kao i da će francuskim građanima dati prioritetan pristup socijalnom stanovanju, radnim mestima i socijalnim davanjima, preneo je Rojters.

“Na referendumu će biti kompletan nacrt zakona koji će imati za cilj drastično regulisanje imigracije”, rekla je Le Penova, koja će biti kandidat svoje stranke Nacionalno okupljanje na predsedničkim izborima u aprilu.

Održavanje referenduma je dozvoljeno Ustavom Francuske, ali se oni retko koriste.

Poslednji veliki referendum održan je 2005. godine, kada su se Francuzi izjasnili protiv ratifikacije evropskog ustava.

Le Penova se 2017. godine plasirala u drugi krug predsedničkih izbora, ali ju je pobedio Emanuel Makron, koji je osvojio više od 66 odsto glasova.

Makron se još nije izjasnio da li će se kandidovati za ponovni izbor, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi on i Le Penova verovatno ušli u drugi krug, iz koga bi Makron izašao kao pobednik.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More