Beograđanka Danijela Sremac opet lobira u Vašingtonu

Danijela i Milenko u Njujorku Foto: Privatna arhiva
480

U svom američkom domu najpoznatiji ženski srpski lobista u Americi, gospođa Danijela Sremac i gospodin Milenko Bogajčević porslavili su godišnjicu svog braka. Tom prilikom intervju sa njom je obavio njen kum Aleksandar Žigić, nekad reporter CNN-a, a danas vlasnik Radio i TV stanice “Avala” u Čikagu. Žigić je objavio da se Danijela Sremac danas opet bavi političkim lobiranjem za srpski narod, jer profesionalno radi kao savetnik u Vladi SAD. I vlasnik je Srpskog instituta, koji Amerikancima predočava istinu o Srbima.

Danijela Sremac Bogajčević je ekspert za Balkan i američku spoljnu politiku. Bila je udata za advokata M. Darsija, sa kojim ima troje dece. Rođena je u Beogradu, koji nikako ne zaboravlja, redovno posećuje i u kome se bavi politikom.

U srpskom rasejanju znana je kao borac za srpske interese, naročito u  vreme  NATO bombardovanja 1999. Svoje lobističke sposobnosti iskoritila je i u kampanji Donalda Trampa, kada je animirala srpske glasače u onim američkim saveznim državama koje su i odlučile predsedničku trku.

Gospođa Sremac je prva žena iz dijaspore koja se 2017. godine kandidovala za predsednika Republike Srbije. Devedesetih godina prva je digla svoj ženski glas protiv medijske tiranije SAD i u američkim medijima lobirala za Srbe.

Danijela Sremac sa suprugom Foto: Privatna arhiva

Rođena je burne 1968. godine u Beogradu. Živela je sa roditeljima i bratom na Novom Beogradu. Preselila se u Ohajo kada je njen otac Sava Sremac dobio posao u IBM. Imala je osam godina. U Klivlendu je organizovala grupu „Mladi Srbi“. Studirala je filozofiju i političke nauke, klavir i flautu u Klivlendu. Na Institutu za muziku učila je kompoziciju četiri godine. Sjajno slika i svira. Završila je master studije diplomatije i međunarodnih odnosa u Vašingtonu.

Radila kao savetnica u Kompjuterskom centru Ohajo, a potom 1991. kao analitičarka ekonomskih odnosa u Istočnoj Evropi u Ministarstvu za spoljnu trgovinu SAD. Tada je prvi put ušla u američku politiku.
Početkom devedesetih godina, tokom raspada Jugoslavije, postala je član Srpskog kongresa ujedinjenja, najveće modrene srpske organizacije u SAD i vodila Kancelariju SKU u Vašingtonu. Izdavala je specijalni Bilten KSU na engleskom, za američke političare i diplomate. Zastupala je interese Republike Srpske u Americi.

“Kada sam upoznala Helen Bentli, članicu američkog Kongresa koja je inače srpskog porekla, objasnila mi je kako Albanci šire propagandu protiv srpskog naroda u Vašingtonu u vezi Kosova. Ta nepravda me pokrenula da se kao student obratim CNN-u i pozvali su me na moj prvi nastup u odbrani srpskih prava na Kosovu ispred miliona gledalaca”, izjavila je Sremac nedavno srpskim novinarima.

Kao direktorka prve Srpske kancelarije u glavnom gradu SAD dala je 235 velikih intervjua i nastupa za SNN, BBC, Kanadski radio, Asošijeted pres, TV Rojter, CBC, Figaro, Bostonski radio, Poljsku nacionalnu TV i Vatikanski radio. Organizovala je srpske demonstracije, vodila javne tribine sa američkim predstavnicima iz Kongresa, rasprave sa saradnicima vladara iz Bele kuće i lobistima koji su radili za Hrvate, Bošnjake ili Albance.

Danijela Sremac sa gostima Foto: Privatna arhiva

“U tom periodu sam se obraćala se Kongresu i drugima u želji da se priznaju Republika Srpska i teritorijalna i ljudska prava srpskog naroda. Kada su devedesetih godina bombardovali Kosovo i druge delove Srbije, opet sam često gostovala na mnogim glavnim televizijskim političkim debatskim programima. Vodila sam demonstracije ispred Bele kuće. Letela sa jednog kraja Amerike na drugi da bih udružila i motivisala srpsku dijasporu da podrže moju borbu u Vašingtonu”, nabraja Danijela Sremac.
Iz te potrebe da Amerikancima kaže istinu o srpskom narodu Danijela Srema je napoisala dve knjige „Rat Rečima – Vašington i Jugoslovenski sukob” i „Srce Srbije“, koja sadrži 356 slika i prikazuje sve o srpskoj kulturi, turističke destinacije, tradicije, kuhinju, sport, istoriju, i srpske proizvode.

Danijela Sremac je u Vašingtonu početkom 21. veka formirala Balkans institut, koji je u međuvremenu 2013. godine prerastao u Srpski institut. Njegovi članovi su počasni srpski konzul Aleks Mačeski, patriota Branko Tupanjac, srpski aktivista Slobodan Pavlović i drugi naši, ali i američki ljudi.

“Smatram da je i dalje veoma važno da postoji neka institucija u Vašingtonu koja predstavlja Srbe u Americi. Mi smo trenutno jedina takava srpsko-politička organizacija.

Cilj Srpskog instituta je na neki način edukativan, da se čuje glas srpskog naroda u Vašingtonu ali i da Amerika razume naša prava i istoriju. Želimo da održavamo dobre odnose sa Amerikom i da kroz rad instituta delimo relevantne informacije u vezi bitnih tema sa Balkana. Takav je bio moj projekat projekta “Teslin grad – Američka slobodna zona u Beogradu”, otkrila nam je Danijela Sremac.

U međuvremenu, Sremac je profesionalno radila kao direktor kompanije „Zepter internacional“ za Ameriku. Kada je napustila ovu kompaniju posvetila se četvrti put politici.

Danijele Sremac je danas opet glas našeg naroda u Vašingtonu. Radi kao savetnik Američke administracije u Vašingtonu. I svakog meseca dolazi u Belu kuću, Kongres i Senat SAD. Upravo radi veliki projekat da se putem dijaspore ustanove još bolji odnosi između Srbije i Amerike.

“Nadam se da ćemo to i postići”, optimistički kaže Danijela Sremac, najpoznatija Srpkinja, lobista u SAD.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More