Srpska mafija sve jača na Pirinejskom poluostrvu, u akciji Evropola većina procesuiranih iz kavačkog klana

Foto: Youtube/printscreen
604

Većina od 61 procesurane osobe zbog šverca droge, u akciji Evropola “Musala”, su pripadnici tzv. kavačkog klana, piše podgorički Dan.

Pozivajući se na slovenačke medije, list piše da je upravo slovenački organak kavačkog klana onaj koji čini većinu procesuiranih u ovoj akciji.

“Evropol je predstavio detalje međunarodne operacije u kojoj je učestvovalo osam zemalja. Najviše je prijavljeno u Sloveniji – to je slovenački deo klana Kavač”, pišu slovenački mediji.

U ovoj nezapamćenoj međunarodnoj operaciji podneta je 61 krivična prijava protiv osumnjičenjih iz balkanskog narkokartela koji je Evropu preplavio kokainom, saopšteno je iz Evropola.

Uhapšeno je njih 23, a među njima ima i državljana Crne Gore.

Uhapšen Srbin u Austriji! Prevozio 37 kg marihuane sakrivene između starog nameštaja

Tokom dve godine zaplenjeno je 2,6 tona kokaina, 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, devet luksuznih vozila i pet motocikala.

Kako objašnjavaju iz Evvropola, kriminalna organizacija delovala je u više država a sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Sve jača srpska mafija

Luka Bojović, koji izdražava kaznu u španskom zatvoru uskoro će izaći na slobodu. Uhapšen je u Valensiji februara 2012. U Španiji je osuđen na zatvorsku kaznu od 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, ali bi u narednih par godina mogao da traži uslovni otpust. Luki je za falsifikovanje isprava izrečena kazna od tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina zatvora.

Izlazak Bojovića na slobodu svakako znači “jačanje”, osim srpskog podzemlja i jačanje “škaljarskog” klana.. Vezivanjem sa Bojovićem, “škaljarci” su na čelu sa Jovanom Vukotićem, koji je u bekstvu, tada ponovo uspostavili i ojačali moć i uticaj u podzemlju Srbije i Crne Gore. Izlazak iz zatvora Luke Bojovića mogao bi da znači i nastavak rata sa “kavačkim” klanom.

Foto: Youtube/printscreen

U Srbiji je Bojović bio optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge, potom za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića. Pravosnažno je oslobođen svih tih optužbi. Iako se njegovo ime povezivalo sa još nekim zločinima, istražitelji nisu prikupili materijalni dokaze koji bi potkrepili njihove sumnje.
Pretpostavlja se da će Bojović preuzeti vođstvo u kriminalnim grupama u kojima je bio vođa i da će nastaviti da komanduje. Nagađa se da je Luka Bojović “sakrio” Radoja Zvicera i Jovana Vukovića od srpske i crnogorske policije, “negde u Španiji”.

Kako srpski mediji saznaju njih dvojica su u Španiji namamila i ubila jednog od svojih najvernijih “vojnika” – Ljubomira Lainovića (22). Bio je, kako su rekli, “mnogo brbljiv”! Za Novosađanina Lainovića, inače sina Branislava Lainovića Dugog, prema operativnim podacima, vezuje se nekoliko likvidacija, koje su suprotnom, “škaljarskom klanu”, zadale najteže udarce. Mlađani Novosađanin bio je veran Belivuku i Miljkoviću, vođama kriminalne grupe povezane sa “kavčanima”.

Prema podacima Interpola u Španiji trenutno deluje više od sto bandi i opasnih kriminalnih grupa iz Srbije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije. Iza rešetaka u Španiji su dvnaestorica Srba. Među njima je S. Š.državljanin Srbije (34), koji je uhapšen u Alikanteu zbog sumnje da je bio deo grupe koja je vršila prevare sa bankomatima. On je bio deo grupe koja je harala i krala novac sa bankomata. Procenjuje se da su pričinili štetu od 40.000 evra. Za njim se tragalo od jula 2019. godine.

U izveštaju Centra za obaveštajno delovanje i antiterorizam Španije o mafiji sa prostora bivše Jugoslavije, tvrdi se da srpska mafija najčešće deluje u Kataloniji, Valensiji i Malagi, gde se, kako ističu, povezuju s drugim kriminalnim bandama u nameri da ostvare unosne ilegalne poslove.

“Od balkanskih bandi, kako je naglašeno, najaktivniji su srpski i crnogorski gangovi, koji se prvenstveno bave trgovinom narkoticima i oružjem koristeći jahte i trgovačke brodove za transport kokaina iz Južne Amerike. Srpski klanovi se sukobljavaju s hrvatskim, francuskim i alžirskim grupama za kontrolu nad putevima droge u regionu. Rezultat toga su ubistva, pucnjave, kidnapovanja i drugi nasilni zločini. Poslednji slučaj u nizu je hapšenje Ljubomira Krivokapića, pripadnika škaljarskog klana iz Kotora, u hotelu u Barseloni, koga su uhapsili zahvaljujući policijskoj saradnji s kolegama iz Srbije.”, tvrde španski policajci.

Srpski “PINK PANTERI” osuđeni u AUSTRIJI: Izvinili se za svoja dela, ali to nije smanjilo KAZNU!

U Marbelji i Puerto de Santosu postoji srpska kolonija, gde su Srbi napravili centralu za kokainski biznis. Među njima je dosta mafijaša sa Kosmeta i iz Albanije. Poslednjih godina Španci su imali nekoliko uspešnih racija na srpsku mafiju, u kojima su zaplenili: 14.329 biljke marihuane, 896 grama iseckane marihuane, 882,5 kilograma pupoljaka marihuane, 311 grama marihuane, 47 grama polena hašiša, 251 gram hašiš smole, 93.178 evra, 14 mobilnih telefona, 2 laptopa, tri vozila i pištolj „magnum“ kalibra 357.
U Španiji članovi srpske mafije bave se pored trgovine narkoticima i ilegalnim poslovima u građevinarstvu. Kako tvrde španski stučnjaci za bezbednost srpska mafija nije sama i ne može sama da deluje unutar Španije. Srbi su deo južno-američke mafije, pre svega iz Kolumbije, koja preko Španije krijumčari kokain u Evropu.

Kada su agenti španske Nacionalne policije priveli na Kanarskim ostrvima četvoricu pripadnika “škaljarskog klana”,oni su pokušali da distribuiraju 408 kilograma kokaina. Među uhapšenima bio je Predrag Vujošević, poznatiji kao Marko, koji je bivši vođa međunarodne bande “Pink Panter”, specijalizovane za krađu nakita i kojoj se, između ostalog, pripisuju krađe u čeriti zlatare u Barseloni između 2014. i 2015. i jedna 2008. na Tenerifima, prenosi španski list “Pais”.

Španska policija otkrila je i da je ova ekipa “škaljaraca” drogu distribuirala iz Južne Amerike do Španije, a da im je baza bila na Kanarskim ostrvima.

Policija je u sklopu operacije, poznate kao “Kobe-Fantom, od njih zaplenila jedno vozilo, 408 kilograma kokaina u pakovanjima od kilograma, 413.000 evra u gotovini, jedrilicu, 12 šifrovanih telefona, elektronske sigurnosne uređaje, mašine za brojanje novcanica i vakuumske pakere.
Izlazak Luke Bojovića iz španskog zatvoraa na slobodu značio bi i osnaženje srpske mafije u Španiji.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More