“Evropljani ne budite NAIVNI”, Makron ima snažnu poruku za sve one koji žive u EVROPI!

Foto: Tanjug (Ludovic Marin, Pool Photo via AP)
311

Evropa treba da prestane da bude naivna kada je reč o odbrani svojih interesa i da izgradi vlastite vojne kapacitete, rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron nakon što je Grčka sklopila sporazum o kupovini francuskih fregata za oko tri milijarde evra.

Francuska je zapala u duboku diplomatsku krizu u odnosima sa SAD, Australijom i Velikom Britanijom ranije ovog meseca nakon trilateralnog nuklearog pakta zbog kojeg je Francuska ostala bez unosnog ugovora o isporuci podmornica Kanberi, prenosi “Blic”.

– Evropljani moraju da prestanu da budu naivni. Kada smo pod pritiskom sila koje povremeno zaoštravaju svoj stav potrebno je da reagujemo i pokažemo da imamo snagu i kapacitet da se sami branimo. Bez eskalacije stvari, ali da se zaštitimo – izjavio je Makron na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Francuski predsednik je napomenuo da ovo “nije alternativa savezu sa SAD” niti zamena, već “preuzimanje odgovornosti za evropski stub u NATO-u i izvlačenje zaključka da Evropa ima zadatak da sama brine o svojoj zaštiti”.

Prema današnjem sporazumu, Atina je pristala da kupi tri fregate sa opcijom kupovine i četvrte za oko tri milijarde evra, rekao je Rojtersu izvor iz Vlade Grčke.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More