VIŠESTRUKO SLIČNI: Olaf Šolc, “prirodni” naslednik Angele Merkel?

Fotro: Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber
381

Olaf Šolc, kandidat SPD za kancelara uspeo je ono što su mnogi u Nemačkoj do juče smatrali nemogućim, a to je da socijaldemokrate “vrati iz mrtvih” i trenutno ima najbolje šanse za formiranje nove nemačke vlade.

Najstarija nemačka politička partija osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, 26 odsto glasova, a konzervativna Hrišćansko demokratska unija kancelarke Angele Merkel 24 odsto, što je njihov najgori rezultat od osnivanja stranke 1945. godine.
Ipak, Šolcova kandidatura za kancelara bila je veliko iznenađenje zato što ga 2019. godine SPD nije izabrao za svog stranačkog lidera.

Kako će se rezultati izbora u NEMAČKOJ odraziti na SRBIJU: Duvaće neki drugi vetrovi?!

U međuvremenu, prešao je put od vatrenog socijaliste, preko dosadnog birokrate, do omiljenog kandidata Nemaca.

Šolc (63) je rođen u Osnabriku, u zapadnoj Nemačkoj, detalj koji ga razlikuje od Merkelove. Pravnik po zvanju, bio je ministar za rad i socijalna pitanja u prvoj koalicionoj vladi Merkelove, a zatim je od 2011. do 2018. bio gradonačelnik Hamburga.

Potom je bio vicekancelar i ministar finansija u velikoj koaliciji na čelu sa Merkelovom. Važio je i za njenu desnu ruku u prethodne četiri godine tokom pandemije korona virusa. Izgradio je reputaciju osobe čvrste ruke tokom krize.

Nadgledao je distribuciju milijardi evra pomoći tokom pandemije i hitne pomoći žrtvama nedavnih katastrofalnih poplava.

Za razliku od Merkelove, Šolc je manje poznat u inostranstvu, osim u briselskim političkim krugovima.

Tokom duge karijere, stekao je nadimak “Šolcomat” pošto je nedeljnik “Cajt” 2003. godine tako nazvao tadašnjeg generalnog sekretara SPD jer je na svojim nastupima delovao poput automata, koristeći se tehnokratskim floskulama.

Šolc se u političkoj karijeri pozicionirao kao pragmatičan i pouzdan. Njegov politički stil nije mnogo različit od onoga Angele Merkel, čak su i višestruko slični uprkos tome što potiču iz rivalskih stranaka.

Prema mišljenju analitičara, upravo su ga taj pragmatizam i odmerenost, u očima birača, pozicionirali kao “prirodnog” naslednika Merkelove. Iako, kako kažu, Šolc nije klon Angele Merkel, dovoljnoj joj je sličan da je privukao birače koji traže kontinuitet i stabilnost.

U krizi se pragmatizam više traži od harizme kojom se Šolc ne odlikuje, ocenjuje Dojče vele.

Ako uspe da formira koaliciju, Šolc će postati tek četvrti posleratni kancelar iz redova SPD-a i prvi od kako je 2005. godine tu funkciju Merkelova preuzela od Gerharda Šredera.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More