Jedan evropski grad proglašen najsigurnijim gradom na svetu! A znate li koji je najopasniji?

Foto: Pixabay/wallner
338

Kopenhagen je najbezbedniji grad na svetu, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na temelju digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične sigurnosti, kao i zaštite životne sredine, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najsigurnijim gradom na svetu, osvojivši ​​82,4 boda od 100.

“Jedna od ključnih činjenica koje Kopenhagen čine tako sigurnim gradom jeste njegova niska stopa kriminala”, rekao je gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajs, i dodao da Kopenhagen takođe karakterišu velika društvena kohezija i relativno male statusne razlike. To je mešoviti grad u kome se i spremačica i direktor sreću u lokalnom supermarketu i vode decu u istu školu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Klaudia (@copenhammer)

Poznata i kao najsrećnije mesto na svetu, danska prestonica je druželjubivo odredište sa neodoljivim šarmom, a njena upečatljiva arhitektura decenijama zaokuplja pažnju putnika.

Mnoge stvari u Kopenhagenu su organizovane po meri svakog stanovnika. Možda iznenađujuće, ali Kopenhagen je izgrađen za bicikliste. Grad ima 350 kilometara biciklističkih staza i više biciklista nego automobila, a čak trećina radnog sveta biciklom putuje na posao.

Toronto je zauzeo drugo mesto, sa 82,2 boda, dok je Singapur treći s 80,7 bodova. Iako je Sidnej zauzeo četvrto mesto sa 80,1 bodom, u isto vreme je na vrhu kategorije digitalne sigurnosti, dok je Tokiju dodeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mesto.

Amsterdam je šesti sa 79,3 boda, dok je Velington zauzeo sedmo mesto sa 79 bodova. Hong Kong je na osmom mestu, a Melburn deveti sa 78,6 bodova, dok je švedski Stokholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.

Njujork deli 11. mesto sa Barselonom, Vašington je na 14. mestu, dok su London i San Francisko izjednačeni na 15. mestu.

Na dnu liste su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karači i mjanmarski Jangon.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More