Lava koja izbija iz vulkana na ostrvu La Palma stigla do okeana, strah od otrovnih gasova i eksplozija

Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Roca
348

Lava koja izbija iz vulkana na španskom ostrvu La Palma stigla je do Atlanskog okeana, a strahuje se da će to dovesti do oslobađanja otrovnih gasova i eksplozija.

Veliki oblaci bele pare uzdigli su se iznad oblasti Plaja Nueva, kada je lava došla u kontakt s okeanom, pokazuju fotografije Rojtersa.

To bi moglo da dovede do hemijske reakcije, koja uključuje hlor, što može da izazove iritaciju kože i očiju i utiče na disanje, dodaje Bi-Bi-Si.

Za sada nije prijavljeno da ima povređenh.

Zvaničnici upozoravaju da bi ulivanje lave u okrean moglo da izazove eksplozije i oslobodi toksične gasove.

Služba za vanredne situacije Kanarskih ostrva apelovala je na građane da hitno pronađu bezbedno mesto koje bi moglo da posluži kao skloniste.

Neki strahuju i da bi moglo da dođe do urušavanja obale, što bi moglo da izazove eksplozije.

Stotine domova uništeno je otkako se vulkan Kumbre Vijeha aktivirao 19. septembra.

Oko 6.000 ljudi je evakuisano, a prilikom izlivanja lave uništeni su domovi, škole i pojedine plantaže banana.

Španska vlada proglasila je juče ostrvo La Palma, koje je pogođeno vulkanskom erupcijom, zonom katastrofe, što je potez koji će pokrenuti hitne subvencije i druge mere podrške.

Vlada je najavila prvi paket pomoći od 10,5 miliona evra, koji uključuje oko 5 miliona evra za kupovinu kuća, a ostatak za kupovinu nameštaja i osnovnih potrepština za ugrožena domaćinstva, saopštila je portparol vlade Izabel Rodrigez.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More