KiM: Deseti dan na barikadama, pozicije nepromenjene

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu
61

Srbi sa Kosova i Metohije, koji su nezadovoljni rasporedivanjem specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, protestuju deseti dan zaredom.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak pozicije su nepromenjene, putevi blokirani, a specijalne snage policije se ne povlače.

Kako prenosi RTS, Srbi su, zbog lošeg vremena, uglavnom okupljeni u šatorima, a kažu da će na tim pozicijama ostati dok se ne dođe do rešenja.

Od juče je pojačano prisustvo Kfora.

Gradonačelnici četiri srpske opštine na KiM odbili su juče predlog komandanta KFOR-a da se albanski specijalci zamene vojnicima KFOR-a, a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, jer bi time, kako navode, sever postao srpski geto.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, sastaće se danas u Briselu, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Prethodno je Stano naglasio da će “prvi pozitivan korak” u rešavanju trenutne situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sutra s premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More