Devojka preminula posle vakcine Džonson i Džonson, Slovenija prekida imunizaciju ovim cepivom

Foto: Tanjug/ AP Photo
876

Slovenačka vlada je donela odluku da privremeno prekine imunizaciju protiv kovida-19 Džonson i Džonson vakcinom, sve dok se ne rasvetle okolnosti smrti 20-godišnje devojke koja je umrla od moždanog udara dve nedelje posle vakcinacije.

„Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cepljenja i slučaja koji je završio tragično“, rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravlja Janez Poklukar i izrazio saučešće porodici preminule.

On je dodao da je zato vlada na predlog stručne grupe donela odluku da privremeno obustavi vakcinaciju Džonson i Džonson vakcinom.

Obavezno vakcinisanje ili nema povratka na posao, bez obzira na Ustavni sud! Slovenija nemilosrdna prema antivakserima

Ta vakcina se neće upotrebljavati za imunizaciju sve dok stručna komisija ne ispita medicinsku dokumentaciju i utvrdi da li je smrt dvadesetogodišnjakinje povezana sa vakcinacijom, nakon čega će odlučiti da li će se Džonson i Džonson koristi ili ne.

Poklukar je dodao da je do tragične smrti u Sloveniji zabeležen samo još jedan smrtni slučaj, takođe kod mlađe žene koja je prvo dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije posle moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između vakcinacije i smrti. On je ipak naglasio da je tom vakcinom u Sloveniji do sada vakcinisano 120.000 ljudi i da su „prednosti vakcinacije daleko ispred mogućih rizika“.

Rekao je da se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesovanja za vakcinaciju.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More