Arno Gujon otvorio izložbu o grofu Savi Vladislaviću u Herceg Novom

FOTO: TANJUG / ZORAN ZESTC
351

U Herceg Novom otvorena je izložba o grofu Savi Vladislaviću, a otvaranju u dvorani “Park” prisustvovao je i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Gujon je, otvarajući izložbu, kazao da se prvi put upoznao sa zanimljivom životnom pričom grofa Save Vladislavića pre tri godine u Herceg Novom, a da je utiske o njemu poneo i sa službenog puta u Rusiju gde je obišao crkvu u kojoj je sahranjen.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom Arno Gujon: Sa KM tablicama možete do Pariza, ali ne do Kosovske Mitrovice! Apsurd

 

“Jednom mi je čovek u Srbiji rekao da je neverovatno što ja, rođeni Francuz, radim za srpski narod i da mi nemamo Srbe koje isto čine u drugim zemljama. E, to nije tačno, bilo je primera u istoriji, a jedan od najsvetlijih je grof Sava Vladislavić”, naveo je Gujon, saopšteno je iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Gujon je podsetio da je grof Sava Vladislavić rođen u Gackom, u Republici Srpskoj u 17. veku.

Kako je naveo, uradio je toliko sjajne stvari za carsku Rusiju da je za to dobio najviša odlikovanja i bio poznat i voljen među Rusima.

“Granica koju je on nacrtao između Kine i Rusije važi i dan danas”, rekao je Gujon i dodao da je, na Savin nagovor, car Petar Veliki, početkom 18. veka, poslao u Sremske Karlovce prvu gramatiku i bukvar što je, kako je dodao, označilo nastanak prve srpske škole u centru srpske duhovnosti – Sremskim Karlovcima.

Na otvaranju izložbe govorili su i potpredsednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, arhijerejski namesnik hercegnovski otac Obren Jovanović, državni sekretar Ministarstva prosvete, kulture, nauke i sporta Crne Gore Dobrila Vlahović, profesor i diplomata Darko Tanasković.

Pre otvaranja izložbe, Gujon je prisustvovao i parastosu grofu Savi Vladislaviću u crkvi Svetog Spasa na Toploj i položio venac na njegovoj bisti ispred crkvene porte.

Tokom posete Herceg Novom, Gujon se sastao s predstavnicima srpskih udruženja, a obišao je i kuću Iva Andrića i Muzej “Njegoševa škola”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More