Eparhija Raško-prizrenska upozorava: Sumnjive aktivnosti humanitarne organizacije „28. juni“

Eparhija je sveštenstvu i monaštvu zabranila svaki kontakt sa ovom organizacijom i apeluje na vernike da budu oprezni na moguće zloupotrebe finansijske prirode

eparhija-prizren.com
244

PRIZREN – Eparhija Raško -prizrenska upozorila je danas na sumnjive aktivnosti organizacije „28. juni“ koja se u javnosti predstavlja kao najaktivnija humanitarna organizacija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i aktivni borac za prava Srba na ovim prostorima.

Eparhija je sveštenstvu i monaštvu zabranila svaki kontakt sa ovom organizacijom i apeluje na vernike da budu oprezni na moguće zloupotrebe finansijske prirode.

Naime, na osnovu prikupljenih informacija postoje više nego očigledne indikacije o mogućim zloupotrebama koje ova organizacija vrši pokrivajući netransparentno prikupljanje sredstava za Srbe medijskom kampanjom preko društvenih mreža, iako nikada nisu sarađivali sa Eparhijom Raško-prizrenskom i rade potpuno bez blagoslova Crkve.

U saopštenju se navodi da humanitarna organizacija „28. juni“,  koja je registrovana u Beogradu (pri opštini Savski Venac) nikada nije uspostavila zvaničan kontakt sa tom Eparhijom,niti je obezbeđivala pomoć za manastire i parohije preko njihovih sveštenika sa blagoslovom Episkopa Teodosija.

„Sve vesti o saradnji sa našom Crkvom na Kosovu i Metohiji su jednostavno izmišljene, što za posledicu može da ima manipulaciju javnošću“, upozoravaju iz ove Eparhije.

Tako u saopštenju od 12. februara, pomenuta organizacija se hvali posetama i „donacijama“ manastirima Sv. Arhangela kod Prizrena i Devinoj vodi kod Zvečana, a prema do sada prikupljenim podacima, nijedan manastir nije ništa ni tražio ni dobio od organizacije „28. juni“  navode primere zloupotreba te organizacije u Eparhiji.

Premam njihovim rečima, pokušaj da se jedna manja donacija jedne vernice iz inostranstva manastiru Devina voda proglasi kao dar „28. juna“ u javnosti i tim povodom pokrene šira akcija skupljanja novca za ovaj manastir, predstavlja grub primer zloupotrebe što može predstavljati i indiciju da je ovaj pokret prikupljao sredstva za koja nema pokrića gde se koriste, a sve pod vidom tobožnje pomoći manastirima na Kosovu i Metohiji.

Fotografisanja pripadnika  te organizacije u nekim od manastira ili pred svetinjama na Kosovu nisu ništa drugo nego nepošteni načini da se stvori utisak da organizacija radi uz blagoslov Eparhije Raško-prizrenske i da im treba verovati i davati novac za pomoć Kosovu.

Nakon pojavljivanja tih fotografija na društvenim mrežama i u medijima uz tekstove o navodnoj ogromnoj pomoći našim manastirima, svi naši manastiri i parohije su upozoreni da izbegavaju svaki kontakt sa licima koja na bilo koji način rade ili sarađuju sa ovom organizacijom.

Eparhija Raško -prizrenska upozorava na još jednu neistinitu informaciju koju je plasirala organizacija „28. juni“, a koja se dogodila krajem 2018. godine.

Naime, šleper humanitarne pomoći koji je prema saopštenjima više medija 29. decembra 2018. god. navodno stigao preko ove organizacije za narodne kuhinje i obdanište Đurđevak, zapravo je stigao u organizaciji Mitropolije Crnogorsko-primorske i organizacije Čovekoljublje SPC.

„Istina je da je samo jedan manji deo robe u poslednjem trenutku priključen ovoj humanitarnoj pošiljci od strane organizacije „28. juni“, koja se u medijima predstavila praktično kao glavni organizator ove akcije“.

Iz Eparhije dodaju da su od nadležnih sveštenika zatražili da im redovno dostavljaju sve informacije o eventualnim novim aktivnostima ove organizacije na prostoru Kosova, kako bi se one proverile sa izjavama koje „28. juni“ plasira u medijima.

Stoga i svim vernicima Eparhije preporučuju veliki oprez u radu sa pomenutom organizacijom zbog više osnovanih sumnji o mogućim zloupotrebama.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More