U Nemačkoj uhvaćena BANKOMAT-BANDA, imali i centre za obuku, učili polaznike kako najlakše da ga raznesu i pokupe NOVAC!

Foto: pixabay/atm-gf7276784e_1920
825

Policija u Holandiji i Nemačkoj uhapsila devet članova bande odgovorne za niz pljački sa bankomata u Nemačkoj.

Oni se sumnjiče i da su osnivali centre za obuku za dizanje u vazduh bankomata, saopštio je danas Evropol, policijska agencija Evropske unije.

Otkrivanje tog improvizovanog centra, u holandskom gradu Utrehtu, pomoglo je u razotkrivanju bande tokom 18-mesečne prekogranične istrage, navodi Evropol, a prenosi agencija AP.

Policija u gradu Oznabrik na severu Nemačke je saopštila da je postala sumnjičava kada je tamošnji 29-godišnji Holanđanin naručio nekoliko bankomata, navodeći da se radi o jednom umetničkom projektu u Holandiji.

Umesto toga, mašine su isporučene u skladište u Utrehtu, gde su muškarac i saučesnik isprobali načine da ih dignu u vazduh kako bi došli do gotovine unutra i snimili video snimke svojih napora, saopštio je Evropol.

“Par je naručivao različite modele bankomata i snimao tutorijale o tome kako ih najefikasnije razneti”, navodi se u saopštenju.

Policija u centralnoj Holandiji je saopštila da je 29-godišnjak na kraju poginuo u septembru 2020. godine tokom testiranja eksplozivne naprave u centru za obuku, dok je jedan saučesnik povredjen i uhapšen.

Njihov identitet nije objavljen, u skladu sa holandskim i nemačkim zakonima o privatnosti.

Holandska policija uhapsila je u utorak trojicu osumnjičenih i izvršila pretres sedam nekretnina, gde su pronašli opremu koja se koristi za raznošenje bankomata.

Policija u Oznabriku je saopštila da je sa najnovijim hapšenjima broj privedenih tokom istrage povećan na devet. Banda je optužena da je minirala najmanje 15 bankomata širom Nemacke, nanevši štetu od više miliona evra.

Oko 414 bankomata razneto je širom Nemačke 2020. godine, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nemačke vlasti veruju da oko dve trećine osumnjičenih dolazi iz Holandije, gde su pojačane mere bezbednosti koje su uvele holandske banke dovele do prelaska kriminalnih aktivnosti u Nemačku.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More