Kako je Bobi u Danskoj odbranio Srbiju

Bobi iz Danske sa Teslinom zlatnom medaljom Foto: Privatna arhiva
2,332

Navršilo je četrdeset godina od kako je 1981. jugoslovenski gastarbajter Slobodan Živojinović, konobar iz Badovinaca u Danskoj dobio neobičnu ponudu tamošnjih bankara.

„Šefe, zašto vi, kada tako dobro radite, ne proširite ovaj restoran? Javite se ako želite da budete svoj gazda.“

Nije imalo svrhe da im Živojinović objašnjava da restoran „Dubrovnik“ u Kopenhagenu nije njegov i da je on tu samo konobar. Kako je ovakva bankarska ponuda odgovarala planovima i željama samog Živojinovića da jednog dana ima svoj restoran, Slobodan je, ipak, odlučio da se javi direktoru Nacionalne banke Odense telefonom.

„Poslušao sam bankare. Podigao sam kredite od 200.000 kruna. Kupio sam staru kući u gradu Odense, u kojoj je bio restoran „Crvena kapa“. Renovirao sam ga spolja, restaurirao iznutra. Kupio sam tepihe, kuhinju, ventilaciju, kasnije stolove i stolice. I dao sam mu novo ime „Dubrovnik“, jer je budio sećanja Danaca na njihova letovanja po obalama Jadranskog mora, ali i na jugoslovensku kuhinju, naša vina i srpsku šljivovicu – otkriva nam Slobodan Živojinović svoje prve pokušaje osvajanja Kraljevine Danske.
Imao je sreću da Danci početkom osemdesetih prošlog veka nisu pokazivali netrpeljivost prema stranim radnicima, pa je Živojinović to iskoristio da im se nametne kao sjajan ugostitelj. Nudio im je bifteke po sniženim cenama, rakiju i svoje poštenje.

Slobodan Živojinović sa danskim prijateljima.

„Prihvatili su me sa velikim poverenjem, što mi je omogućilo da ostavrim uspeh u svom biznisu. Hteo sam da uzvratim Dancima na poverenju, pa sam aktivno učestvovao u njihovim humanitarnim akcijama. Pomagao sam donacijama dansku borbu protiv kancera, protiv side, protiv dečijih bolesti“, iskren je Slobodan Živojinović.

„Jugosloven je human čovek“ pisale su danske novine o Slobodanu Živojinoviću iz Badovinaca, kome su novinari dali novo ime – gospodin Bobi.

Živojinović je rođen 1953. godine u Mačvi, u porodici gazde Živorada, koji je iz dva braka imao osmoro dece. Otac mu je hapšen 1956. zato što nije davao hranu državi za „obavezan otkup“, jer je morao da ishrani svoju dvnaestočlanu porodicu. Živorad Živojinović je bio u zatvoru i zato jer njegov sin Slobodan nije uredno pohađao osnovnu školu, pa ga je vlast za to okrivila.

Uvek nemiran mladi Živojinović nije završio osmoljetku, učio je zanat za kovača, a potom utekao na rad u inostranstvo. Bez ijedne diplome postao je prvo konobar, a potom ugostitelj u Danskoj. Osamsedetih godina kao odličan poslovni čovek i humanista kandidovan je kao i kao jedini stranac za Čoveka godine u Odense. Među 42 kandidata zauzeo je sedmo mesto i osvojio tilulu Zaslužnog građanina. I danas je Živojinović jedini stranac u Odense sa ovom titulom.

Slobodan Živković je 1986. godine dobio dansko državljanstvo, čime je poverenje ove kraljevine u njega bilo dokazano. Gospodin Bobi je zbog svega toga zavoleo kraljevinu Dansku i njen danski narod.
– Sve je to bilo lepo dok početkom osamdesetih godina nisu počeči nemiri na Kosmetu i dok nije u Danskoj počela da se širi lažna slika da Srbi progone Albance u Jugoslaviji. Pojavila se i netrpeljivost prema srpskom narodu, prvo kod danskih političara, a potom u danskim medijima. Ta netrpeljivost je prerasla u mržnju, kada su danski mediji počeli da pišu o „mračnoj sudbini danskog vozača šlepera u srpskom zatvoru“ – kazuje Živojinović.

Naime, na klizavom drumu Niš-Beograd, danski vozač šlepera Vaun K. proklizao je i udario niški autobus pun đaka na ekskurziji. U proleće 1986. godine stradalo je 24 učenika i putnika. Srpsko pravosuđe osudilo je Danaca kao krivca za nesreću na 6 godina zatvora. Vozač Vaun K. je upućen na robiju u niški zatvor, gde se razboleo. To su saznali danski novinari i pisali kako je „Srbija loša zemlja, jer maltretira našegvozača kao osuđenika. Nema šta da jede, ne leče ga.“

Sam Slobodan Živojinović, koji je u to vreme bio pravi narodni ambasador Jugoslavije u Odense, bio je prozivan i pitan o stanju vozača Vauna K. Zvali su ga danski prijatelji i pitali: – Šta se to dešava u Srbiji gospodine Bobi?

Zatvor u Nišu

Živojinović je odlučio da se lično uveri šta se dešava u srpskim zatvorima i da demantuje neistine danskih medija o zlostavljanju vozača Vauna K. starog 58 godina:
„ Javio sam se u Ministarstvo spoljnih poslova Danske sa predlogom da odem u Niš i pomognem danskom vozaču. Uputili su me na Knun Kunisena, ambasadora u Beogradu. Rekao sam mu da želim da posetim vozača Vaun K. da bolje živi u Srbiji i i da izađe na slobodu što pre. Uz pomoć advokata Vlade Domazeta razgovarao sam sa upravnikom zatvora Niš i dogovorio posetu osuđenom vozaču“, pripoveda Živojinović.
Bobi se vratio potom u Dansku i otišao u posetu vozačevoj ženi Rut K. i pitao je da li želi nešto da pošalje mužu. Dala mu je pismo i knjige za Vauna K. Svratio je u Ambasadu SFRJ u Kopenhagenu da upozna konzule sa ovom svojom humanitarnom akcijom, ali mu se jedan od njih zamerio i rekao:
„Za koga ti Bobi radiš, za Dance ili za Jugoslovene?“

Živojinović se nije naljutio na konzula, jer je razumeo njegovu ljutnju na Dance zbog antisrpke netrpeljivosti, koja je za posledicu imala masovno otkazivanje putovanja u SFRJ i Srbiju.
„Posetio sam niško groblje i odao počast stradalima u ovoj saobraćajnoj nesreći. Rođaci stradalih, sa kojima sam razgovarao, nisu osuđivali vozača za smrt, već loše vreme i loše uslove na drumu. Jedan čovek, koji je izgubio ženu od 32 godine i sina od 8 godina mi je rekao: „ Danac nije kriv!“, priznao nam je gospodin Bobi.

Sa takvom pričom otišao je kod upravnika zatvora i kod osuđenog vozača Vauna K. Čovek se zaplakao od uzbuđenja i sreća. Upravniku Milošu i Bobiju je pružio ruku u znak zahvalnosti: „Meni je ovde dobro, ali sam ja lično nesrećan“.

„Tog trena sam shvatio da danski vozač nije imao loš tretman u zatvoru, već da je samo bio jako nesrećan zbog svoje sudbine. Njegov advokat je podneo zahtev za pomilovanje. Država ga je usvojila i danski šofer Vaun K. je oslobođen robijanja u Srbiji. Taj čovek mi se nikada više nije javio. Najvažnije u svemu je da su Danci prestali da ruže Srbiju i da su nam se vratili kao turisti i prijatelji“, iskren je Bobi iz Danske.
Sindikat kamionidžaija i vozača Danske je preko radija objavio saopštenje 1987. godine, u kome se kaže: „Naš kolega Vaun K. je slobodan čovek. Mnogo hvala gospodinu Bobiju iz Odense!

Rut K. supruga vozača prima darove od Bobija

Danski novinari su potom navraćali u restoran „Dubrovnik“ da beleže i objave još neku priču o ovom humanitarnom potezu Slovodana Živojinovića, ali Bobi nije hteo više da priča o tom slučaju:
„Ja sam uradio što sam želeo, povratio sam dostojanstvo i osuđenom vozaču i mojoj otadžbini Srbiji. Danci su nam uzvratili poverenjem i opet su kao turisti i prijatelji masovno dolazili u Dobrovnik i Beograd“, skroman je i danas Slobodan Živojinović, koji sredinom oktobra u Srbiju ponovo dovodi grupu svojih danskih prijatelja.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More