Beč počeo sa primenom novih mera, sve teže za nevakcinisane

Foto: Unsplash/ Dimitry Anikin
131

U Beču je danas počela primena novih epidemioloških mera, kojima se vraća vraća obaveza nošenja maski višeg nivoa zaštite FFP2, dok će pristup noćnoj gastronomiji i manifestacijama sa više od 500 ljudi pristup imati samo vakcinisani ili osobe koje su preležale korona virus.

To takozvano “2G” pravilo važi nezavisno od toga da li se manifestacija održava u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a od te mere su izuzeta jedino deca mlađa od 12 godina koja će moći da uđu na manifestaciju uz antigenski ili PCR test.

U bioskopima, pozorištima, kabareima sa manje od 500 mesta ostaje obaveza nošenja maski, pri čemu je dovoljna “obična” zaštitna maska koja pokriva usta i nos, dok se za skupove preko 500 osoba ukida obaveza nošenja maski zbog primene “2G” pravila.

Novo “2,5G” pravilo, to jest obaveza posedovanja sertifikata o vakcinaciji, potvrde o preležanom kovid19 ili negativnog PCR test, primenjuje se i u gastronomiji i hotelima, za korišćenje uslužnih delatnosti, posete u bolnicama ili domovina za negu na sve osobe starije od 12 godina.

U izuzetnim slučajevima u hotele biće prihvaćeni gosti sa antigenskim testom, ako nisu bili u mogućnosti da na vreme urade PCR test, odnosno ako bi zbog testa ostali na ulici.

Što se prodavnica tiče u Beču od danas je na snazi obaveza nošenja FFP2 maski.

U zdravstvenim ustanovama i ustanovama za negu osoblje, koje nije vakcinisano, ili nije preležalo kovid 19, mora redovno da ide na PCR testiranje, a rezultat testa važi svega 48 sati za dolazak na posao.

Nezavisno od statusa vakcinacije svi zaposleni moraju jednom nedoljno na PCR testiranje i da nose FFP2 maske.

Pružaoci uslužnih delatnosti i zaposleni u obrazovanju odraslih, kao i osoblje u gastronomiji mogu da pristupe radnom mestu samo ako poseduju jedan od sertifikata o vakcinaciji, potvrdu o preležanom virusu kovid19 ili negativan PCR test.

I za ovu kategoriju se ukida mogućnost korišćenja antigenskog testa.

Ukoliko ne poseduju jedan od ova tri dokumenta moraju nositi FFP2 masku tokom rada.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More