Emanuel Makron ŠOKIRAN izjavom premijera Malija: Takvi komentari su neprihvatljivi

foto: Tanjug/Stephane Mahe/Pool via AP
57

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je bio šokiran kada je premijer Malija planove Francuske da smanji angažovanje svojih trupa u Maliju opisao kao “napuštanje”.

Premijer Malija Čogela Maiž je izneo svoje tvrdnje na Generalnoj skupštini UN prošle nedelje, a Makron je u četvrtak uveče rekao da su “takvi komentari neprihvatljivi”, piše Rojters. Makron je nazvao Maižovu izjavu sramotom, a dolazi od premijera koji je na položaju posle dva uzastopna puča i vlade koja ima “nulti demokratski legitimitet”.

“Mora se ići brže”: Makron najavio da će Francuska dati 120 miliona doza vakcina siromašnim zemljama

Francuska ima više od 5.000 vojnika u afričkoj regiji Sahel i ove godine je objavila da planira da smanji broj vojnika na 2.500 i zatvori neke vojne baze u severnom Maliju.

Prema saopštenu vlade, ove promene imaju za cilj da podstaknu afričke i evropske partnere Francuske da se više uključe u borbu protiv islamističkih ekstremista u regionu.

Ujedinjene nacije imaju 15.000 vojnika u Maliju.

Maiž je rekao na Generalnoj skupštini UN da situacija sa povlačenjem francuskih vojnika “izlaže Mali i vodi da istraže načine i sredstva za bolje osiguravanje bezbednosti samostalno ili sa drugim partnerima”.

Francuska i Nemačka su ranije izrazile zabrinutost zbog izveštaja o mogućem raspoređivanju ruskih plaćenika u jednoj zapadnoafričkoj zemlji.

Francuske vlasti upozorile su da potencijalni dogovor između vlade Malija i ruskih plaćenika neće biti kompatabilan sa francuskim vojnim prisustvom u zemlji.

“Ovde smo jer je to tražila država Mali. Bez Francuske, Mali bi bio u rukama terorista”, rekao je Makron.

Makron je rekao da ne očekuje od lidera Malija ništa osim da “poštuju svoje obaveze” da održe izbore u februaru i “poštuju demokratski život, i da prestanu da stavljaju političke protivnike u zatvor”.

Pukovnik Asimi Goita je u junu položio zakletvu kao predsednik prelazne vlade u Maliju nakon što je izveo državni udar.

Francuske trupe prisutne su u Maliju od 2013. godine, kada su intervelisale kako bi isterale islamske ekstremiste sa vlasti u gradovima na severu zemlje.

Operacija je kasnije proširena i uključila je druge zemlje u nastojanju da pomognu stabilizaciji šireg regiona Sahel.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More