EU: Vakcina Džonson i Džonson verovatno povezana sa retkim slučajevima zgrušavanja krvi

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
97

Regulatorni organ Evropske unije za lekove utvrdio je moguću vezu između retkih slučajeva zgrušavanja krvi u dubokim venama sa vakcinom protiv koronavirusa Džonson i Džonson i preporučio da se ovo stanje navede kao nuspojava vakcine.

Evropska agencija za lekove (EMA) takođe je preporučila da se imunološka trombocitopenija (ITP), poremećaj krvarenja izazvan greškom tela koja napada trombocite, doda kao neželjena reakcija sa nepoznatom učestalošću informacija o proizvodu vakcine Džonson i Džonson i vakcini AstraZeneka.

Iz kompanije Džonson i Džonson rekli su da su šanse da se dožive ova stanja vrlo male, ali će se informacije o proizvodu ažurirati u skladu s tim što predstavlja nastavak bliske saradnje sa vlastima, uključujući EMA.

Devojka preminula posle vakcine Džonson i Džonson, Slovenija prekida imunizaciju ovim cepivom

 

„Snažno podržavamo podizanje svesti o znacima i simptomima retkih događaja kako bismo obezbedili njihovu brzu identifikaciju i efikasno lečenje“, saopštila je kompanija.

Vakcine Džonson i Džonson i AstraZeneka i ranije su bile povezane sa vrlo retkom kombinacijom zgrušavanja krvi i niskim brojem trombocita poznatom kao tromboza sa sindromom trombocitopenije (TTS).

Dva proizvoda su zasnovana na bezopasnim vektorskim virusima koji upućuju ljudske ćelije da naprave protein koji sprečava infekciju.

EMA je rekla da je novo, verovatno životno ugrožavajuće stanje zgrušavanja poznato kao venska tromboembolija (VTE) koje će biti dodato na etiketi proizvoda Džonson i Džonson odvojeno od TTS.

VTE obično počinje stvaranjem ugruška u veni noge, ruke ili prepona, koji zatim putuje do pluća gde blokira dotok krvi.

Bez obzira na upotrebu vakcine, VTE je najčešće uzrokovan povredama ili nedostatkom kretanja kod pacijenata koji mnogo vremena provode u ležećem položaju. Pilule za kontracepciju i brojna hronična stanja takođe se smatraju faktorima rizika.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More