Sebastian Kurc za srpske medije: Zapadnom Balkanu se mora ponuditi verodostojna pristupna perspektiva

Foto: Tanjug/United Nations/Eskinder Debebe via AP
89

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji će učestvovati na Samitu EU-Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, ističe da se Zapadnom Balkanu i dalje mora ponuditi verodostojna pristupna perspektiva.

To je, kaže Kurc u izjavi za Tanjug, bitno za sigurnost i stabilnost Evrope.

Kurc će sutra i prekosutra učestvovati na neformalnom Savetu EU na Brdu kod Kranja, gde će Zapadni Balkan biti jedna od glavni tema. Austrijski kancelar je pozdravio odluku slovenačkog kolege Janeza Janše, kao predsedavajućeg EU, o organizovanju posebnog Samita o Zapadnom Balkanu.

“Smatram izuzetno važnim da šefovi država i vlada EU, zajedno sa svojim kolegama iz regiona razgovaraju o Zapadnom Balkanu. U tome podržavamo Sloveniju. Moramo i dalje regionu ponuditi verodostojnu pristupnu perspektivu, i podržati ih masivno u reformskim naporima”, podvukao je Kurc.

On je istakao da EU mora, na drugoj strani, ispoštovati svoja obećanja.

“To je od izuzetne važnosti jer time brinemo o bezbednosti i stabilnosti u Evropi. Ako na Balkanu ostavimo vakuum njega će druge države, poput Turske i Kine, popuniti”, upozorio je Kurc.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More