Fajzer šest meseci od druge doze efikasan 47 odsto za Deltu

Foto: Unsplash
86

Efikasnost vakcine protiv kovid 19 proizvođača Fajzer i Biontek pada na 47 odsto sa 88 odsto, šest meseci nakon druge doze, prema podacima koje su američke zdravstvene agencije uzele u obzir prilikom odlučivanja o potrebi za trećom dozom.

Podaci, koji su juče objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, prvobitno su saopšteni u avgustu pre obavljene stručne revizije, prenosi Rojters.

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine u sprečavanju hospitalizacije i smrti ostala visoka, na 90 odsto najmanje šest meseci, čak i protiv visoko zaraznog delta soja korona virusa.

Podaci sugerišu da do pada dolazi usled opadanja efikasnosti vakcine, a da nije uzrokovan zaraznijim sojevima virusa.

Istraživači Fajzera i sištema za zdravstvenu negu „Kajzer” proučavali su elektronske zdravstvene kartone otprilike 3,4 miliona ljudi u južnoj Kaliforniji između decembra 2020., kada je vakcina prvi put postala dostupna, i avgusta 2021., i jasno utvrdili da je vakcina efikasna protiv svih aktuelnih varijanti korona virusa uključujući i deltu.

Prema istraživanju efikasnost vakcine protiv Delta soja bila je 93 odsto nakon prvog meseca, a pala je na 53 odsto nakon četiri meseca.

U odnosu na druge varijante korona virusa, efikasnost je pala sa 97 odsto na 67 odsto.

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je upotrebu treće doze vakcine Fajzer i Biontek za stare osobe i one sa visokim rizikom od zaraze.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More