Austrijanci uvereni da političari ne govore istinu

Foto: Pixabay
114

Velika većina Austrijanaca ima osećaj da političari ne govore istinu, pokazuje istraživanje javnog mnjenja po nalogu bečkog nedeljnika “Profil”. Tako 34 odsto Austrijanaca kaže da ima osećaj da političari “gotovo uvek” govore neistinu, a dok je 37 odsto mišljenja da to čine “često”.

Takođe, 18 odsto kaže da ima utisak da političari “ponekad” ne govore istinu. Svega sedam odsto Austrijanaca uvereno je da političari gotovo nikada ne govore neistinu.

Istraživanje je pokazalo i da Austrijanci ne veruju mnogo ni društvenim mrežama. Tako je 25 odsto građana reklo da im se preko društvenih mreža gotovo uvek prezentuje neistina, a za 43 odsto to je “često” slučaj. Drugih 19 odsto kaže da s vremena na vreme dobijaju prezentovanu neistinu preko društvenih mreža, a svega pet odsto tvrdi da se na društvenim mrežama gotovo nikada ne šire neistine.

Istraživanje je pokazalo da Austrijanci najviše veruju klasičnim medijima, kao što su novine, televizija i radio. Međutim i poverenje u klasične medije nije nepoljuljano.

Tako 17 odsto Austrijanaca smatra da gotovo uvek preko klasičnih medija dobija neistinite informacije, a daljih 41 odsto kaže da je to “često” slučaj. Dodatnih 32 odsto smatra da ih klasični mediji samo povremeno dezinformišu, a šest odsto kaže da nikada ne šire neistinu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More