Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu preti izglasavanje nepoverenja u parlamentu

Foto: Youtube Printscreen
90

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu preti izglasavanje nepoverenja u parlamentu, što bi, ako bude uspešno, dovelo do drugog pada jedne vlade po rukovodstvom Kurca.

Kancelar Kurc je i prvi aktuelni šef vlade koji je u istoriji Austrije svrgnut izglasavanjem nepoverenja u parlamentu.

Zahtev opozicije 27.maja 2019., nakon korupcionaške afere “Ibica” usled koje su “pali” nekadašnji vicekancelar i šef Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe i njegov zamenik Johan Gudenus, bio je pokretač za izglasavanje nepoverenja.

Nakon nešto manje od dve i po godine Kurcu preti ponavljanje događaja u skupštini, međutim ovog puta zahtev za glasanje o poverenju vladi je usmeren samo protiv njega zbog optužbi o proneveri, mitu i podmićivanju koje je podiglo Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupciju protiv Kurca i devet njegovih bliskih saradnika.

Socijaldemokratska partija (SPO), Slobodarska stranka (FPO) i Neos podnele su zahtev za održavanje vanredne sednice parlamenta posvećenoj istragama tužilaštva.

FPO najavljuje da će, ako Kurc do zakazane sednice ne bude sam podneo ostavku, podneti zahtev za glasanje o poverenju vladi.

Da bi opozicija bila uspešna neophodno je da dobije podršku stranke Zelenih, koja čini vladajuću koaliciju sa OVP, pošto sami imaju “svega” 85 od 183 glasova.

Opoziciji je potrebna većina, odnosno 92 glasa.

Inače Zeleni imaju 26 poslanika, a OVP 71, pa je opoziciji potrebna podrška šest Zelenih za svrgavanje vlade.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More