Šalenberg novi kancelar Austrije: Položio zakletvu pred predsednikom Belenom

Foto: Tanjug/ AP Photo/Lisa Leutner
79

Aleksander Šalenberg položio je danas zakletvu pred predsednikom Aleksandrom Van der Belenom čime je postao novi kancelar Austrije.

Šalenberg je na mestu kancelara zamenio Sebastijana Kurca, koji je pod pritiskom zbog istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju podneo ostavku i predložio dosadašnjeg šefa diplomatije za novog kancelara.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Lisa Leutner

Novi kancelar je u vladu ušao kao nestranački član, iako je blizak dojučerašnjem kancelaru Kurcu.

Šalenberga će na mestu ministra spoljnih poslova zameniti Mihael Linhart, koji je poput svog prethodnika karijerni diplomata.

Linhart je rođen u Ankari, a od avgusta 2018. ambasador je Austrije u Francuskoj.

Brisel čestitao Šalenbergu, bez komentara o Kurcu

Najviši zvaničnici EU čestitali su Aleksandru Šalenbergu na imenovanju za novog kancelara Austrije.

U EU zahvaljuju Sebastijanu Kurcu na dosadašnjoj saradnji, ali naglasavaju da ne žele da komenatrišu okolnosti pod kojima je on podeno ostavku.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na svojim Tviter nalozima čestitali su Aleksandru Šalenbrgu na imenovanju i izrazili nadi da će uspešno sarađivati.

”Radujem se daljem zajedničkom radu Austrije i EU i želim sreću u predstojećim poslovima”, poručila je fon der Lajen.

Šarl Mišel zahvalio je na Tviteru dosadašnjem kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu na saradnji u okviru samita EU lidera.

Na pitanje da li Kurca, nakon okolnosti zbog kojih je podeo ostavku, vide u evropskoj politici u budućosti u Briselu odbijaju da komentarišu unutrašnje politička zbivanja u zemljma članicama.

”Nikada ne komentarišemo nacionalna politička pitanja i to nećemo raditi ni u ovom slučaju”, poručio je portparol Evropske komisije, Erik Mamer.

Izvor 24sedam.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More