Nemačka “za dlaku” izbegla recesiju

FOTO: Printscreem/Yuotube
224

BERLIN – Nemačka je u četvrtom kvartalu prošle godine “za dlaku” izbegla tehničku recesiju, budući da je zabeležila nulti privredni rast, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Slabi podaci koje je objavila državna statistička agencija Destatis dolaze posle pada nemačkog bruto domaćeg proizvoda od 0,2 odsto u trećem prošlogodišnjem kvartalu, prenosi agencija AP.

Pozitivan doprinos je u četvrtom kvartalu došao sa strane domaće tražnje, ali “kretanje spoljne trgovine nije dalo pozitivan doprinos rastu u tom tromesečju”, poručuju iz Destatisa.

“Nakon dinamičnog početka u prvoj polovini godine, s rastom od 0,4 odsto u prvom kvartalu i od 0,5 odsto u drugom kvartalu, u drugom polugodištu je zabeležen mali pad -0,2 odsto u trećem tromesečju i nula posto u četvrtom. U celoj 2018. godini, rast BDP-a iznosi 1,4 odsto”, saopšteno je iz Destatisa.

Najnoviji podaci dolaze nakon perioda problema za nemačku auto-industriju, i u uslovima globalne zabrinutosti zbog trgovine, uvoznih tarifa i usporavanja svetskog privrednog rasta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More