Muškarci njima više veruju nego žene

Foto: pixabay
320

BEOGRAD – Kod većine građana raste poverenje u policiju kao instituciju, ali istovremeno i utisak da je policija politizovana i korumpirana, pokazuju rezultati danas predstavljenog istraživanja Regionalne mreže organizacija civilnog društva POINTPULS i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

„U centralnoj Srbiji je najveća percepcija bezbednosti, a najmanja je u Beogradu. Građani sve više imaju poverenja u policiju, 61 odsto ima poverenja i time je Srbija ušla u zonu svetskog proseka. Na samom smo pragu, ali ovo je prvi put da je poverenje u policiju iznad 60 odsto“, naveo je istraživač BCBP Saša Ðorđević na konferenciji za novinare.

„Građani u Srbiji su sigurni u sebe i zato se osećaju bezbedno, a poverenje u policiju uporedo raste sa percepcijom korupcije i utiskom da je rad policije politizovan“, rekao je Ðorđević.

Kako je naveo, za razliku od prethodne tri godine kada se percepcija poverenja u policiju povećavala, ali se smanjivala percepcija o korupciji, ove godine istovremeno rastu i percepcija poverenja i percepcija politizacije i utisak da je policija korumpirana.

Istraživanje je pokazalo i da žene u većem postotku od muškaraca smatraju da je policija duboko korumpirana, a kada je u pitanju geografska rasprostranjenost, u Vojvodini čak 70 odsto građana smatra da je policija korumpirana.

„Najveći broj građana smatra da su najviše korumpirane saobraćajna i kriminalistička policija“, kaže Ðorđević.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, prema rezultatima istraživanja, građani još ne vide opipljive rezultate, ali su blago optimistični što se tiče budućnosti i smatraju da Vlada i ministar unutrašnjih poslova treba da se bore za smanjenje korupcije.

„Korupcija je za većinu građana Srbije štetna pojava, koja negativno utiče i na bezbednost u zemlji, ali i na sam rad policije i na neki način postaje normalna pojava, pri čemu vlada pravilo da je sistem naterao građane na korupciju. To je sindrom koji postoji u većini država koje se nalaze u tranziciji“, rekao je Ðorđević.

Kako je naveo, prema istraživanju, tek jedan od četiri građana može da se uzda u to da će ga policija zaštiti, 61 odsto ispitanih se oseća bezbedno, dok skoro petina nebezbedno.

Muškarci se u odnosu na žene osećaju bezbednije što je, kaže Ðorđević, karakteristično i za zemlje razvijene demokratije.

Prema njegovim rečima, istraživanje je pokazalo da 72 odsto ispitanika smatra da je rad policije politizovan, dok samo dva odsto smatra da to nije slučaj, a kada je u pitanju zapošljavanje u policiju, građani u najvećem broju smatraju da su „veze“ ključne za dobijanje radnog mesta.

Istraživač BCBP Bojan Elek, govoreći o percepciji rada policije u regionu, rekao je da su slični problemi u šest gradova širom Zapadnog Balkana, uz minimalne varijacije.

„Glavni nalazi su da policija i vojska nisu garanti bezbednosti u regionu, građani ne vide te institucije kao nekoga ko im garantuje bezbednost, žene se osećaju nebezbednije od muškaraca, a zabrinjavajući je trend da mladi svuda u regionu imaju najradikalnije stavove po svim pitanjima“, naveo je Elek.

Dodao je da je i ovo istraživanje pokazalo da mladi imaju najmanje poverenja u institucije, najradikalnije stavove, te da najviše percipiraju susedne države kao neprijatelje.

Drugi nalaz je da je policija politizovana i korumpirana, kaže Elek i dodaje da prema rezultatima to ne utiče na nivo poverenja u policiju.

Građani regiona veruju da se država bori protiv korupcije, ali i dalje im nedostaju rezultati.

Najbezbednije se osećaju građani Srbije i Crne Gore, dok su Albanija i Makedonija dve zemlje gde se građani osećaju najnebezbednije.

Četvro istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i POINTPULS-a sprovedeno je u Srbiji, Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji i na Kosovu i Metohiji, na ukupnom uzorku više od 6.000 punoletnih građana, u šest gradova širom regiona po više od 1.000 ispitanika.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More