Karadžić traži da priča sa porodicom preko Skajpa

FOTO: Wikimedia Commons
351

HAG/BEOGRAD – Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tražio je danas od sudskog Mehanizma u Hagu da mu do kraja godine omogući da s porodicom komunicira preko video servisa Skajp.

U podnesku predsedniku suda Teodoru Meronu, Karadžić tvrdi da mu sudski sekretarijat, dve godine nakon što je to tražio, nije omogućio da komunicira preko Skajpa, uprkos obećanjima i zalaganju samog Merona.

Sekretarijat je, na Karadžićeve dosadašnje zahteve, odgovarao da je „pilot projekat“ upotrebe video servisa naišao na bezbednosne, tehničke i organizacione probleme.

Karadžićev branilac Piter Robinson izrazio je u današnjem podnesku zabrinutost da bi, odlaskom sudije Merona s dužnosti predsednika suda u januaru, dosadašnji napori da se pritvorenicima u Ševeningenu omogući video komunikacija mogli ostati neuspešni.

Karadžića (73), Haški tribunal je nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Na tu presudu, Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i haško tužilaštvo koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest bosanskih opština i da bude osudjen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da Mehanizam, pravni naslednik Haškog tribunala, pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali će to verovatno biti odloženo zato što se američki sudija Meron, na zahtev odbrane, povukao iz apelacionog veća, a umesto njega postavljen je Ivo Rosa iz Portugala.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More