Teško dišu i kuće su im popucale: Pomoć zatražili i od Vučića (FOTO)

FOTO: YouTube/Printscreen/N1
416

Meštani 170 kuća u Velikim Crljenima traže pomoć od predsednika Srbije. Oni naime, muče muku sa kopom Rudarskog basena Kolubara u kojem se eksploatiše ugalj za potrebe Elektroprivrede. Tamošnji stanovnici tvrde da imaju probleme s plućima, da su im kuće popucale, ali i da voda nije za piće, prenosi N1.

Veliki Crljeni smešteni su na 50 km od centra Beograda, formalno su deo glavnog grada, ali su meštani izričiti: „Nismo stanovnici prestonice, već smo građani drugog reda.“

„Ljudi su toliko nezadovoljni da je svima došlo do grla više“, navodi Vićentije Terzić, meštanin. Kašalj ovde muči 80 odsto dece i starijih izračunali su meštani Velikih Crljena.

„U jednoj kući svi komplet žive sa pumpicama, sa tabletama, sa inhalatorima“, tvrdi Vesna Terzić, meštanka.

Uzrok kašlju je, kažu meštani, kop Rudarskog basena Kolubara kojeg od kuća deli samo Ibarska magistrala.

„Rudnik je došao do Ibarske magistrale, do neposrednih kuća na jedno 60-ak metara. Da magistrala nije tu, na 50 metara garant da bi došli ljudima pod prozore“, navodi Vićentije Terzić.

Nema kome se nisu žalili od 2014. kada je proradio sporan kop. Kucali su na vrata i pisali mesnoj zajednici, opštini, gradu, predsednici vlade. Vesna Terzić kaže za N1 da su ih svi upućivali na EPS koji im je lepo odgovarao da maltene žive na Zlatiboru.

Da su daleko su od planinske svežine potvrđuje dokument Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda u kojem piše da je u vazduhu Velikih Crljena povećana koncentracija suspendovanih čestica, koje skraćuju dah i naprežu srce. Plus, kopanje uglja, kako tvrde meštani pokrenulo je životinje i od kuća i  napravilo zoološki vrt.

S jedne strane muke zadaje kop, s druge im tutnje vagoni puni uglja koji putuje do termoelektrana.  „Vibracije su takve da su na jednom mestu dostigle 89 decibela, a motorna testera pri radu proizvodi 105 decibela. Znači, u prevodu, kao da sam non stop, svaki dan, na svakaih 10 minuta, pored motorne testere koja je u radu“, navodi Vićentije Terzić. Meštani nisu zadovoljni odgovorima EPS-a u kojima piše da je sve u redu. „Bog na nebu, EPS, u Srbiji, na zemlji“, konstatuje Terzićeva. Zato traže da se u višegodišnji problem uključi šef države Aleksandar Vučić.

„Nek dođe nek pogleda kako živimo i šta se dešava. Ako on smatra da bi gajio svoju decu ovde, ja nemam ništa protiv. Evo, ja mu ustupam moju kuću“, navodi Vesna. Meštani ovog mesta traže samo jedno od države: hitno iseljenje.

Televezija N1 pisala je Elektroprivredi Srbije. U odgovoru se navodi da je veštačenje u jednom od slučajeva oštećenih kuća pokazalo da pucanja nisu posledica aktivnosti na kopovima. Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ redovno prati uticaj svih emisija na životnu sredinu. Istovremeno se preduzimaju mere na prevenciji ili smanjenju emisije zagađujućih materija i prate indikatori preduzetih mera.  Uočeno je da jedino rezultati merenja buke prelaze dozvolјene vrednosti za zonu duž magistralnih saobraćajnica, što nije u uzročnoj vezi sa delatnošću EPS-a.

Navodi se i da će EPS angažovati nezavisnu stručnu instituciju, da bi posmatrala kvalitet životne sredine.

Konkretno, za naselјe Veliki Crlјeni akcenat će posebno biti stavlјen na uticaj TE „Kolubara“ i deponije pepela, transporta uglјa za TENT, javnih saobraćajnica, dalekovoda, odlagališta jalovine u kopu „Veliki Crlјeni“, otpadnih voda. Sve dalje odluke o eventualnom preseljenju zavisiće od nalaza istraživanja, stoji u odgovoru EPS-a televiziji N1.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More